• Посилання скопійовано

Отримувач в ТТН на алкогольну продукцію

Чи може продавець алкогольної продукції відвантажувати товар покупцеві на склад, який цьому покупцеві не належить, і зазначати такий склад в ТТН?

Форму ТТН на переміщення алкогольних напоїв, форма №1-ТН/алкогольні напої/ та Інструкцію щодо її застосування завтерджено Наказом Мінтрансу від 28.04.2005 р. № 154.

Відповідно до п. 2.1 Інструкції №154 у рядку:

  • «Одержувач» записуються повне найменування підприємства одержувача продукції, його місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код, номер і дата видачі ліцензії на виробництво (оптову або роздрібну торгівлю) продукції, що ліцензується, номер і дата видачі наряду на відпуск продукції;
  • «Пункт розвантаження» вказуються назва та місцезнаходження зберігання продукції. За умови прийняття до перевезення товарно-матеріальних цінностей довіреною особою одержувача вантажу за довіреністю ця особа в рядку «Вантаж одержав» записує посаду, прізвище, ініціали і підтверджує факт одержання вантажу особистим підписом. Відправник вантажу проставляє номер довіреності, дату її видачі та ким видана;
  • «Відпуск за довіреністю одержувача» вказуються серія і номер довіреності, дата виписки, ким видана;
  • «Вантаж одержав» вказуються посада, прізвище, ім'я, по батькові та підпис особи, яка отримує вантаж.

Відповідно до п. 2.3 Інструкції №154, у рядку:

  • «Прийняв (відповідальна особа одержувача)» фіксується факт прийняття вантажу від відповідальної особи відправника вантажу, що підтверджується підписом та скріплюється печаткою.

З наведеного вище випливає, що в графі «Пункт розвантаження» вказуються назва та місцезнаходження зберігання продукції. Причому ніде не зазначено, що це має бути саме склад, який належить покупцеві. І ніде не зазначено, що продавець має перевіряти, кому належить склад, на який доставляється продукція.

В графі «Пункт розвантаження» вказується фактичне місце розвантаження продукції, згідно умов договору між продавцем і покупцем.

Таким чином, продавець алкогольної продукції може відвантажувати товар покупцеві на склад, який цьому покупцеві не належить, і зазначати такий склад в ТТН.

Також нагадаємо, що алкоголь має зберігатися у місцях, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання – див. тут. Відповідальність за зберігання алкоголю у незареєстрованому місці несе зберігач.

Право зберігача на користування відповідним приміщенням має бути підтверджене документально – докладніше про це ми писали тут. Це не обов’язково може бути право власності, приміщення може бути орендованим тощо.

 ***

Читайте також: Алкогольна ТТН: коли та як складати? 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»