• Посилання скопійовано

Відмова в реєстрації акцизної накладної: які наслідки для постачальника?

Платник акцизного податку поставив акцизний товар (пальне) неплатнику акцизу, у якого немає ліцензії на зберігання пального. При реєстрації акцизної накладної отримано відмову в зв’язку з відсутністю ліцензії на зберігання пального у покупця. Які наслідки для постачальника і як відобразити таку поставку в декларації?

З 8 вересня 2021 року відбулися зміни у роботі програмного забезпечення з приймання та обробки акцизної накладної. Зокрема, у разі складання акцизної накладної на суб’єкта господарювання – не платника акцизного податку, за виключенням підприємств, установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету та підприємств, установ та організацій системи державного резерву, у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено. Ми писали про це тут.

В даному випадку продавець пального заповнює додаток 1-1 до декларації акцизного податку, адже відповідно до п. 2 розділу V Порядку №14  Додаток 1-1 заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники).

Зокрема, відповідно до пп. 5 п. 2 розділу V Порядку №14  у графі 5 "Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, коригувальними акцизними накладними (в тис.л, приведеного до t 15C) - реалізованого" зазначаються всі обсяги пального, приведеного до t 15 °C, реалізованого у звітному періоді за зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними / розрахунками коригування до акцизних накладних, складеними суб'єктом господарювання.

Отже, обсяги постачання пального, за якими не вдалося зареєструвати акцизну накладну, не підлягають відображенню в декларації акцизного податку.

Разом з цим у постачальника є операція потачання пального, за якою залишається незареєстрованою акцизна накладна на постачання пального неплатнику акцизу, який не має ліцензії на зберігання пального.

Постачальнику загрожують штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію АН відповідно до ст. 120-2 ПКУ. Наразі не застосовуються штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН, вчинених у період з початку дії карантину і по його останній день – див. тут. При цьому, ці обмеження не стосуються штрафних санкцій за порушення, які були вчинені до 01.03.2020 року. Тож поки в Україні триває карантин, штрафні санкції за ст. 120-2 ПКУ не застосовуються. Наразі карантин триває до 31 грудня 2021 р. – див. тут.

Якщо така АН залишиться незареєстрованою після закінчення карантину, тоді до платника будуть застосовані штрафні санкції.

З урахуванням нових критеріїв реєстрації АН, для уникнення таких ситуацій в майбутньому, радимо перевіряти покупців на предмет наявності у них ліцензій на зберігання пального до того, як відвантажувати їм пальне.

В даному випадку радимо покупцю пального отримати ліцензію на зберігання пального, а постачальнику знову спробувати зареєструвати акцизну накладну на такого отримувача. Несвоєчасно зареєстрована акцизна накладна відображається в декларації у тому місяці, в якому вона фактично буде зареєстрована – докладніше про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Приймати пальне на відповідальне зберігання можуть тільки платники акцизу з акцизними складами
    ФОП та ТОВ укладають договір відповідального зберігання пального. ТОВ зберігає пальне і має ліцензію на зберігання пального для власних потреб, але не зареєстроване платником акцизного подтаку та не має зареєстрованих акцизних складів. Чи може таке ТОВ приймати пальне на відповідальне зберігання? Що з акцизним податком?
    16.05.202410
  • Одночасне використання ємності для зберігання пального орендодавцем та орендарем: чи можливо?
    ТОВ придбало ємність (бочку) для зберігання пального та хоче передати в оренду її частину ФОПу. Ліцензія на зберігання пального у ТОВ є. Чи можна укласти договір оренди на частину ємності та спільно її використовувати? Чи потрібно ФОПу отримувати ліцензію на зберігання пального?
    14.05.202423
  • Відкрили міні-АЗС: отримуємо ліцензію на зберігання пального
    ТОВ є платником акцизного податку, має ліцензію на зберігання пального та є розпорядником акцизного складу. Пальне використовується виключно для власних потреб. Підприємство планує відкрити ще одну міні-АЗС, для заправки власного автотранспорту, за адресою, відмінною від адреси місця зберігання пального, зазначеного в наявній ліцензії. Також буде зареєстровано ще один акцизний склад. Чи необхідно внести зміни до чинної ліцензії, чи отримати нову? Чи обов’язково повинна бути вказана загальна місткість резервуарів в ліцензії на зберігання пального? Які документи подати для отримання ліцензії на зберігання пального та реєстрації ще одного акцизного складу?
    08.05.202419
  • Орендуємо авто: як списати пальне?
    У власності ТОВ та ФОП є автотранспорт. Між цими суб’єктами господарювання буде укладено договір оренди на такі транспортні засоби. ФОП як ФО є засновником ТОВ. Як в даному випадку списувати пальне?
    06.05.202498
  • Максимальна роздрібна ціна змінилася на нову партію тютюнових виробів: чи можна переоцінити попередню партію?
    Підприємство придбало для роздрібного продажу у листопаді 2023 р. партію сигарет, на пачці ціна - 80 грн. У квітні 2024 р. ціна на пачці відповідних марок сигарет - 90 грн. Чи має право підприємство здійснити дооцінку сигарет, придбаних в листопаді та продавати за МРЦ визначеною на основі даних квітня?
    01.05.20249