• Посилання скопійовано

Акцизна накладна та код КОАТУУ контрагента

Складена акцизна накладна на реалізацію палива з акцизного пересувного складу на неплатника з кодом операції "3" та напрямом використання "4" при гуртовому продажу палива. Чи потрібно при складанні такої акцизної накладної вказувати місце зберігання палива та код КОАТУУ контрагента?

Відповідно до абз. 1 п. 231.1 ПКУ платник акцизного податку, зокрема, при реалізації пального, зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну (далі – АН) за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

При реалізації пального з акцизного пересувного складу неплатнику АН складається в одному примірнику. У разі реалізації пального гуртом з акцизного складу – у день складання такої АН, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу у разі кожної повної або часткової операції з його реалізації.

Отже, відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку №262 у першому рядку верхньої лівої частини АН зазначається цифровий код операції «3» – реалізація пального суб'єкту господарювання, який не є платником акцизного податку. 

У другому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо умов оподаткування пального. Зазначимо, що цифра «0» у відповідному рядку АН проставляється у разі інших операцій, які не належать до операцій, віднесених до одного з кодів ознаки умов оподаткування «1» – «5».

У третьому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо напрямів використання пального «4» – реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним.

Для пального, з яким здійснюються операції, не віднесені до одного з кодів ознаки напряму використання «1 – 4», у відповідному рядку зазначається цифра «0».

Отже, при реалізації пального гуртом з акцизного складу до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, (СГ неплатнику) в третьому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо напрямів використання пального «0».

У верхній правій частині АН зазначається номер її примірника із наявної кількості примірників. Для АН, що складаються в одному примірнику (коди операцій «1 – 6»), у відповідних полях зазначаються цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників).

В п. 12. розд. ІІ Порядку №262 передбачено, що в АН, складеній на операції з реалізації пального СГ неплатнику (код операції «3»), адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому СГ неплатник зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки (код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку):

  • зазначається – в АН з напрямом використання пального «0;
  • не зазначається – в АН з напрямом використання пального «4» (якщо здійснюється реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, або реалізація пального з акцизного складу пересувного до паливного бака транспортного засобу чи технічного обладнання, пристрою).

Отже, з вищезазначеного можна зробити висновок, що оскільки в зазначеній акцизній накладній на реалізацію палива з акцизного пересувного складу на неплатника зазначені код операції "3" та напрям використання "4", то потрібно вказувати місце зберігання палива та код КОАТУУ контрагента, тому що гуртовий пересувний склад не є місцем роздрібної торгівлі пальним.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»