• Посилання скопійовано

Обмеження торгівлі підакцизними товарами для платників єдиного податку

Чи є олива з кодами УКТ ЗЕД 2710198700, 2710199900, 2710198100 підакцизним товаром з урахуванням змін до ПКУ згідно з Законом № 391? Чи застосовуються обмеження, визначені у пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ, до операцій з реалізації оливи на спрощеній системі оподаткування?

Відповідно до пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Далі, підакцизні товари (продукція) – це товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 ПКУ). Ставки акцизного податку встановлені ст. 215 ПКУ.

У запитанні йдеться про такі товарні позиції:

  • 2710 19 81 00 - масла моторнi, компресорнi, турбiннi;
  • 2710 19 87 00 - масла трансмiсiйнi та редукторнi;
  • 2710 19 99 00 - iншi мастильнi матерiали та iншi дистиляти.

Ці товарні позиції відсутні у переліку підакцизних товарів  - пального, що міститься у пп. 215.3.4 ПКУ.

Разом з цим Законом від 18.12.2019 р. № 391-IX до пп. 215.3.4 ПКУ додано абзац, у якому до підакцизних товарів додано товари (продукцію), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом, коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у цьому підпункті (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), і визначено для них ставку акцизного податку 213,5 євро за 1000 літрів.

Це означає, такі товари (продукція) стають підакцизними за умови їх використання (зверніть увагу: не продажу!) як пальне, при цьому таким пальним заправляються (що означає, що ці товари (продукція) поміщуються у паливний бак) транспортні засоби, обладнання або пристрої з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом. Тобто заправлення пального має здійснюватися у паливні баки для роботи двигунів внутрішнього згоряння.

Якщо товари (продукція) використовуються не як пальне, а як мастильні матеріали, то вони не є підакцизними товарами, оскільки не виконуються дві умови:

  • кодів товарів немає у переліку пп. 215.3.4 ПКУ;
  • товари не використовуються як пальне за вищезазначених умов.

Крім цього, є ще одне виключення для платників єдиного податку: це роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів.

Отже, товари, що зазначені у запитанні, не є підакцизними товарами, якщо виконуються умови, які ми щойно обговорили. За цих умов платники єдиного податку першої - третьої груп можуть торгувати товарами цих позицій УКТ ЗЕД.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»