• Посилання скопійовано

Чи потрібно вести акцизний облік пального, використаного на власні потреби?

Підприємство здійснює декілька видів діяльності: АЗС (бензин та ДТ), надання в оренду власних авто, продаж товарів. Скраплений газ використовується тільки для власних потреб. Чи потрібно вести акцизний облік газу, якщо ним заправляються тільки власні авто?

У абз. 2 п. 231.1 ПКУ використання пального для власного споживання виокремлено серед переліку різноманітних операцій з пальним, при здійсненні яких складання акцизних накладних є обов’язковим.

Відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ він визначається як операції з реалізації обсягів пального, що перевищують обсяги отриманого пального, з якого сплачено акцизний податок (отриманого від інших платників, імпортованого, виробленого на митній території України).

Отже, зазначені в акцизних накладних обсяги пального, використаного для власного споживання, є одним із показників, які зменшують ліміт обсягу пального, на який платник має право зареєструвати акцизні накладні (формулу розрахунку такого обсягу зазначено в п. 232.3 ПКУ).

Таким чином, якщо суб’єкт господарювання зареєстрований як платник акцизного податку з реалізації пального, то таким суб’єктом складаються акцизні накладні на всі операції з реалізації пального, які він здійснює, та на обсяги пального, використаного для власних потреб, реалізованого та/або використаного для виробництва непідакцизної продукції на умовах, установлених ст. 229 ПКУ; втраченого, зіпсованого, знищеного пального. Про це заявляють, зокрема, спеціалісти з «Віснику».

Отже, не залежно від того, що суб’єкт господарювання скраплений газ придбаває тільки для власного використання, він зобов’язаний відображати в декларації з акцизного податку і його, а також складати на використаний газ акцизні накладні, оскільки він є платником акцизного податку і зобов’язаний включати всі операції з підакцизними товарами до розрахунку об’єкта оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»