• Посилання скопійовано

Які податкові наслідки для фізособи, яка продає корпоративні права?

ТОВ має 2 учасника-фізособи з частками по 500 тис. грн. Частки вносилися до статутного капіталу ТОВ в грошовій формі. Тепер один учасник продає іншому свою частку за 1 грн. Які податкові наслідки виникають для учасників?

В даному випадку маємо справу з продажем корпоративних прав фізособою. Внаслідок такого продажу фізособа може отримати інвестиційний прибуток, з якого і сплачуються ПДФО та військовий збір. Якщо інвестприбутку немає, то і податки не виникають. 

Зауважимо, що придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юрособи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права, що і було зроблено в даному випадку – в момент створення ТОВ.

Згідно з пп. 164.2.9 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

Своєю чергою, як зазначено у пп. 170.2.2 ПКУ, інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4-170.2.6 ПКУ (крім операцій з деривативами).

Водночас, облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року (пп. 170.2.1 ПКУ).

Підприємство, частку якого одна фізособа продає іншій фізособі, не є податковим агентом, оскільки фактично підприємство не здійснює виплату доходу. Таким чином, у звітності підприємство-емітент не відображає дану операцію взагалі, а продавець - фізична особа зобов’язаний за результатами того року, в якому відбувся продаж корпоративних прав, подати декларацію про майновий стан і доходи. ТОВ повинно внести відповідні зміни до Статуту, і на дату реєстрації змін в обліку у підприємства змінюється аналітика на рахунку 40 – відповідно до зміни учасників ТОВ.

При цьому, зважаючи на те, що ціна придбання інвестиційного активу – 500 тис. грн, а ціна продажу – 1 грн,  то інвестиційного прибутку у продавця не виникає (відповідно, бази для оподаткування не виникає), однак фізособа-продавець все одно повинна подати декларацію про майновий стан і доходи із додатком Ф1 до декларації, у якому показати відповідний дохід від продажу інвестиційного активу – 1 грн, а також витрати на придбання такого активу – 500000 грн.

Нагадаємо, що ці витрати повинні підтверджуватися документально. Наприклад, якщо учасник вніс свою частку в ТОВ у грошовій формі, то у нього повинні бути документи про сплату відповідної суми на рахунок ТОВ – квитанція з каси банку або виписка з рахунку, або ж квитанція прибуткового касового ордера самого ТОВ, якщо грошовий внесок вносився в касу ТОВ.

Крім того, чинне законодавство не містить вимог щодо визначення мінімальної вартості продажу частки у статутному капіталі товариства. Тому учасник за умови дотримання інших вимог, встановлених Законом про ТОВ, може продати свою частку у статутному капіталі за будь-якою ціною (в тому числі і за 1 грн), а також відчужити безоплатно (тобто, подарувати). Про це ми писали у консультації тут.

Для другого учасника – покупця цієї частки – податкові наслідки не виникають. На момент придбання частки у нього виникають витрати на її придбання в сумі 1 грн, які він може потім врахувати при подальшому продажі такої частки.

І наостанок нагадаємо, що ця операція має бути задокументована належним чином: між учасниками повинен укладатися договір про купівлю-продаж частки, зберігатися документи про оплату частки (розписка про отримання готівки, квитанція банку тощо), а також варто скласти акт приймання-передачі частки між учасниками.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»