• Посилання скопійовано

Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства

Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?

Основними документами, що регламентують порядок організації діловодства на підприємстві, визначають перелік типової документації, вимоги до її складання і строки зберігання, є накази №578/5 та №1000/5 та ДСТУ 4163:2020. Всі накази мають оформлятися за правилами визначеними ДСТУ 4163:2020. Крім того, сфера застосування ДСТУ 4163:2020 розповсюджується і на організаційні (посадові інструкції, штатні розписи тощо) та інформаційно-аналітичні (акти, довідки, доповідні записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документи. 

Дія цих нормативних документів поширюється на підприємства всіх форм власності. 

Звертаємо увагу, що пп. 4 ДСТУ 4163:2020 регламентує 32 реквізити, серед яких є сім обов'язкових, що надають документу юридичної сили, а саме:

  • найменування юридичної особи;
  • назва виду документа;
  • дата документа;
  • реєстраційний індекс документа;
  • заголовок до тексту документа;
  • текст документа;
  • підпис, для електронних документів — електронний підпис або електронна печатка в разі відсутності електронного підпису.

Тож, враховуючи зазначене, розуміємо, що код ЄДРПОУ, так само, як і печатка, не є обов’язковими реквізитами. Тому дописувати вручну код не потрібно.

Право на застосування підприємством печаток закріплюється у статуті підприємства (п. 1 гл. 3 розд. ІІ Правил № 1000/5).Види, кількість печаток та перелік документів, які потрібно засвідчувати печаткою, визначається в Інструкції з діловодства (п. 4 гл. 3 розд. ІІ Правил № 1000/5). Підприємство має самостійно прийняти рішення щодо засвідчення наказів з кадрових питань печаткою.

Таким чином, якщо на підприємстві закріплено рішення щодо засвідчення наказів печаткою, то печатка має ставитися на наказі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.2024868
  • Цільове фінансування на придбання автомобіля для благодійної організації
    Благодійна організація хоче купити автомобіль для своїх потреб. З цією метою донор – юрособа перерахує кошти на рахунок БО. Які потрібні документи від БО для здійснення платежу та яке повинне бути призначення платежу для того, щоб БО могла використати всі 100% коштів на купівлю авто? Який буде бухоблік у сторін та яке оподаткування у донора?
    26.06.202424
  • Допомога на поховання дитини: як оформити?
    Працівниця народила і дитина наступного дня померла, їй видали свідоцтво про смерть. Як оформити допомогу на поховання?
    21.06.202426
  • Чи можна сплатити фізособі-нерезиденту за послуги, якщо вона не має РНОКПП?
    ТОВ отримало консалтингові послуги від ФО-нерезидента, який не має РНОКПП. Сума – 3000 євро, що менше 400 тис. грн. Як провести оплату за такі послуги та звітувати за відсутності РНОКПП у ФО-нерезидента? Чи можливо здійснити оплату через рахунки ТОВ у платіжних системах Revolut або Payoneer? Чи можливо здійснювати оплату від ТОВ для фізособи або ФОП (резидента з РНОКПП) на рахунок у платіжних системах Revolut або Payoneer?
    20.06.202424
  • Чи може благодійна організація безоплатно надати ТОВ портативні зарядні станції?
    Благодійна організація (БО) отримала 10.02.2023 р. гуманітарну допомогу (портативні зарядні станції) від нерезидента, також є декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Неприбуткова організація в реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги не зареєстрована. Гуманітарна допомога була разовою. Портативні станції передані безоплатно військовим частинам ЗСУ в 2023 р. та в 2024 р. Чи може БО надати безоплатно портативні станції, які залишились, ТОВ на загальній системі оподаткування або залишити собі?
    20.06.202434