• Посилання скопійовано

Чи може благодійна організація безоплатно надати ТОВ портативні зарядні станції?

Благодійна організація (БО) отримала 10.02.2023 р. гуманітарну допомогу (портативні зарядні станції) від нерезидента, також є декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Неприбуткова організація в реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги не зареєстрована. Гуманітарна допомога була разовою. Портативні станції передані безоплатно військовим частинам ЗСУ в 2023 р. та в 2024 р. Чи може БО надати безоплатно портативні станції, які залишились, ТОВ на загальній системі оподаткування або залишити собі?

БО – набувач гуманітарної допомоги

Гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, що надається іноземними та вітчизняними донорами з мотивів гуманності отримувачам, які потребують допомоги (ст. 1 Закону про гуманітарну допомогу).

Отримувачі гуманітарної допомоги - юридичні особи, а також акредитовані представництва іноземних держав, міжнародних та іноземних гуманітарних організацій в Україні (без створення юридичної особи), визначені у встановленому КМУ порядку отримувачами гуманітарної допомоги. В даному переліку є також благодійні організації, утворені у порядку, визначеному Законом про благодійну діяльність та благодійні організації.

Отримувачі гуманітарної допомоги мають право здійснювати розподіл або перерозподіл гуманітарної допомоги між набувачами гуманітарної допомоги з дотриманням її цільового призначення без додаткового погодження з донором.

В свою чергу, набувачі гуманітарної допомоги - фізичні та юридичні особи, які потребують допомоги і яким вона безпосередньо надається.

Статтею 1 Закону про гуманітарну допомогу визначено, що набувачами гуманітарної допомоги із статусом юридичної особи є:

  • громадські об’єднання, у тому числі громадські об’єднання ветеранів війни, громадські об’єднання осіб з інвалідністю, підприємства та організації, засновані ними та створені у порядку, визначеному Законом про громадські об’єднання - для здійснення їхньої статутної діяльності без мети одержання прибутку;
  • неприбуткові державні та комунальні підприємства, установи, організації та органи місцевого самоврядування;
  • центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, та/або інший уповноважений центральний орган виконавчої влади - для забезпечення сил цивільного захисту, що підпорядковані таким органам;
  • Товариство Червоного Хреста України та його обласні і місцеві організації із статусом юридичної особи, через які це товариство здійснює свою діяльність відповідно до Статуту Товариства Червоного Хреста України та Закону про Товариство Червоного Хреста України";
  • благодійні організації, утворені у порядку, визначеному Законом про благодійну діяльність та благодійні організації;
  • релігійні організації, зареєстровані у порядку, визначеному Законом про свободу совісті та релігійні організації";
  • установи, підприємства, заклади незалежно від форми власності, що здійснюють реабілітацію осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю відповідно до державних соціальних нормативів у сфері реабілітації, надавачі соціальних послуг, внесені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;
  • надавачі медичних та/або реабілітаційних послуг незалежно від форми власності, що уклали договір про медичне обслуговування населення з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, заклади охорони здоров’я, що належать до сфери управління суб’єктів сектору безпеки і оборони.

Відповідно до наведеного переліку БО може бути також набувачем гуманітарної допомоги.

У БО є декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, у якій визначено отримувача гуманітарної допомоги.

Якщо БО потребує гуманітарної допомоги і буде використовувати її за цільовим призначенням, при цьому донором-нерезидентом не визначено додаткових вимог до набувачів, то БО може залишити зарядні станції собі.

 

Якщо набувач гуманітарної допомоги – юрособа-платник податку на прибуток

Передача портативних станцій ТОВ на загальній системі оподаткування має певні нюанси.

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ). Тому у загальному випадку передання зарядних станцій на користь ТОВ повинно відповідати меті, цілям, завданням та напрямама діяльності, визначених установчими документами БО.

Проте, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням вимог пп. 133.4 ПКУ передача майна, надання послуг неприбутковою організацією, використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, за умови що такі послуги, майно добровільно перераховані (надані, передані) ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, СЗРУ, МВС, УДО, Держспецзв’язку, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (пп. 63 підрозд. 4 розд. XX ПКУ). Як бачимо, такі юрособи, як ТОВ приватної власності, тут не зазначені.

Зауважимо, що перелік організацій та установ, наведених в ПКУ, відповідає вимогам щодо набувачів Закону про гуманітарну допомогу.

Враховуючи зазначене, БО без ризиків втрати статусу неприбутковості може надати гуманітарну допомогу ТОВ, якщо:

  • така юридична особа потребує її;
  • гуманітарна допомога буде використатися за призначенням;
  • донором не визначено обмежень щодо набувачів гуманітарної допомоги
  • установчими документами неприбуткової організації передбачений такий напрямок діяльності.

В іншому випадку є ризик втрати статусу неприбутковості.

Також передбачена відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги, про це читайте тут.

***

Додатково читайте: Релігійна організація надає гуманітарну допомогу ВПО: нюанси обліку та оподаткування

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.2024234
  • Цільове фінансування на придбання автомобіля для благодійної організації
    Благодійна організація хоче купити автомобіль для своїх потреб. З цією метою донор – юрособа перерахує кошти на рахунок БО. Які потрібні документи від БО для здійснення платежу та яке повинне бути призначення платежу для того, щоб БО могла використати всі 100% коштів на купівлю авто? Який буде бухоблік у сторін та яке оподаткування у донора?
    26.06.202420
  • Допомога на поховання дитини: як оформити?
    Працівниця народила і дитина наступного дня померла, їй видали свідоцтво про смерть. Як оформити допомогу на поховання?
    21.06.202425
  • Чи можна сплатити фізособі-нерезиденту за послуги, якщо вона не має РНОКПП?
    ТОВ отримало консалтингові послуги від ФО-нерезидента, який не має РНОКПП. Сума – 3000 євро, що менше 400 тис. грн. Як провести оплату за такі послуги та звітувати за відсутності РНОКПП у ФО-нерезидента? Чи можливо здійснити оплату через рахунки ТОВ у платіжних системах Revolut або Payoneer? Чи можливо здійснювати оплату від ТОВ для фізособи або ФОП (резидента з РНОКПП) на рахунок у платіжних системах Revolut або Payoneer?
    20.06.202424
  • Чи може благодійна організація безоплатно надати ТОВ портативні зарядні станції?
    Благодійна організація (БО) отримала 10.02.2023 р. гуманітарну допомогу (портативні зарядні станції) від нерезидента, також є декларація про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою. Неприбуткова організація в реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги не зареєстрована. Гуманітарна допомога була разовою. Портативні станції передані безоплатно військовим частинам ЗСУ в 2023 р. та в 2024 р. Чи може БО надати безоплатно портативні станції, які залишились, ТОВ на загальній системі оподаткування або залишити собі?
    20.06.202434