Виробництво алкогольних напоїв здійснюватиметься суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв та повний технологічний цикл виробництва відповідних алкогольних напоїв (ст. 3 розд. ІІ Закону №3817‑IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №3817).
Своєю чергою:
- алкогольний напій - напій, одержаний шляхом спиртового бродіння крохмалевмісної чи цукровмісної сільськогосподарської продукції або вироблений на основі спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або іншого алкогольного напою, з вмістом спирту етилового понад 0,5 % об., який відповідає товарним позиціям 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу "живого" бродіння), 2208 згідно з УКТЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 % об. та більше, що відповідає товарній підкатегорії 2103 90 30 00 та товарній підпозиції 2106 90 згідно з УКТЗЕД;
- повний технологічний цикл виробництва - сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини, з можливим використанням напівфабрикатів, інгредієнтів, компонентів тощо, у готову продукцію за визначеною суб’єктом господарювання технологічною схемою з відображенням етапів виробництва.
Для виробництва алкогольних напоїв з метою реалізації в Україні можна буде використовувати:
- спирт етиловий, що відповідає товарній підкатегорії 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД,
- спиртові дистиляти, що відповідають товарній позиції 2208 згідно з УКТЗЕД, які одержані виключно із сільськогосподарської продукції та мають статус українських товарів (продукції) відповідно до Митного кодексу України,
- інші спиртові дистиляти у випадках, передбачених цим Законом №3817, та
- інші алкогольні напої.
Використання інших (не зазначених у Законі №3817) видів спирту для виробництва алкогольних напоїв забороняється. Це передбачено ч. 10 та 11 ст. 3 Закону №3817.
Відповідно до наведеної умови, підприємство має всі ресурси (повний технологічний цикл) для виготовлення алкогольних напоїв (підакцизного товару), та має на меті в подальшому їх постачати. При цьому, щоб відібрати зразки, підприємству потрібно виготовити партію продукції. На нашу думку, за таких умов потрібно отримати ліцензію.
Суб’єкт господарювання, що отримав ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вносить до Єдиного реєстру місць зберігання лише місця зберігання, розташовані за іншою адресою, ніж місце виробництва таких товарів (продукції) (ст. 39 розд. VI Закону №3817).
Якщо алкоголь буде зберігатися за місцем його виробництва, то додаткового вносити дані у Єдиний реєстр місць зберігання не потрібно.
Своєю чергою, витримка спиртів безпосередньо залежить від технології виробництва.
Наприклад, виноматеріали коньячні переганяють у термін до 01 квітня наступного за врожаєм винограду року. Відхилення від цього терміну допускається до 01 липня за рішенням керівника відповідного суб’єкта господарювання (Правила виробництва коньяків України, затверджені наказом Мінагрополітики від 27.12.2017 р. №702).
Тому орієнтуємося на технологію виробництва і так, строки виробництва можуть бути більшими за рік.
Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!
Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!
Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.
Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс
Передплатити