• Посилання скопійовано

Чи потрібна ліцензія на зберігання пального для зберігання газу в балонах?

Підприємство купує заправку балонів газом зрідженим, який використовується як паливо для технологічного транспорту. Чи потрібна ліцензія на зберігання пального?

Наведемо ситуацію повністю:

Підприємство не є платником акцизного податку, немає ємностей для зберігання будь-яких видів пального.

На підприємстві є навантажувачі, паливом для яких є газ зріджений. Відповідно, баком для такого технологічного транспорту є газовий балон. Коли в навантажувача закінчується газ в балоні, то пустий балон знімається і ставиться новий повний балон. Орієнтовно 1 раз в тиждень постачальник газу забирає з території підприємства пусті балони, заправляє та привозить повні балони. Загальна вартість заправки та доставки балонів виставляється видатковою накладною з номенклатурою - газ зріджений - (2711139700) зі вказанням тієї кількості газу, що була заправлена.

У зв’язку зі зміною з 8 вересня 2021 року механізму реєстрації акцизних накладних, постачальник газу зрідженого не має можливості зареєструвати акцизну накладну, а тому не може проводити реалізацію газу для підприємства. Причиною постачальник газу називає блокування системою реєстрації акцизної накладної для підприємства, яке немає ліцензії на зберігання палива.

Чи потрібно підприємству отримувати ліцензію для зберігання газу зрідженого?

Якщо так, то яким чином можна отримати цей дозвіл, якщо за фактом ніякого місця зберігання (ємності) немає, лише заповнені балони? Що робити з раніше отриманим та списаним на роботу навантажувачів газом без дозволу?

 

Відповідь:

Чи потрібно на зберігання зрідженого газу отримувати ліцензію на зберігання?

Відповідно до ст. 15 Закону №481, суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

Термін «пальне» вживається в Законі №481 у значенні, наведеному в ПКУ.

Відповідно до пп. 14.1.141-1 ПКУ, пальне - нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ.

У пп. 215.3.4 ПКУ наведені види пального, до якого відноситься і товар за кодом УКТ ЗЕД 2711 13 97 00.

Таким чином, газ за кодом УКТ ЗЕД 2711 13 97 00 є пальним, при зберіганні якого на кожне місце зберігання потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального.

Відповідно до ст. 1 Закону №481, місце зберігання пального - місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Причому варто сказати, що визначення поняття «споруди», «обладнання» та «ємності» як місць зберігання в нормативних документах немає. З цього можна заключити, що балони, в яких зберігається газ, також є ємностями із зберігання. А тому місце (територія), на якому балони розташовуються, буде місцем зберігання, на яке і отримується ліцензія.

Таким місце може бути, наприклад, приміщення (склад), чи окремо виділене місце на території підприємства, де розміщуються балони.

Подібні консультації дає і податкова (див. наприклад, ІПК ДПСУ від 18.03.2020 р. №1131/6/99-00-17-01-02-06/ІПК, від 21.01.2020 р. №230/6/99-00-04-01-01-06/ІПК, від 18.12.2019 р. №1960/6/99-00-04-01-01-15/ІПК, ІПК ГУ ДФС у Чернігівській області від 02.01.2020 р. №6/8/32-01-04/ІПК).

З наведеного вище випливає, що в розглядуваній ситуації начебто потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального.

 

Що загрожує за зберігання пального (газу) без ліцензії?

Штраф за зберігання пального без наявності ліцензії – 500 000 грн (ст. 17 Закону №481).

Штраф досить значний, але у підприємства є можливість його уникнути, скориставшись аргументами, наведеними нами тут.

Ми зазначали, що під ємностями для зберігання, про які йде мова у визначенні поняття «місце зберігання», скоріш за все маються на увазі стаціонарні ємності. Оскільки балони для газу не є стаціонарними ємностями, то 1й ліцензію на зберігання отримувати не потрібно, а відтак, і штрафу за відсутність ліцензії бути не може.

Хоча припускаємо, в разі податкової перевірки податкова не зважатиме на такі аргументи, адже сума штрафу досить приваблива, а тому свою правоту підприємству, можливо, доведеться доказувати у суді.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»