• Посилання скопійовано

ФОП погашає кредит банку: чи можна це робити з особистих рахунків?

ФОП на ІІІ групі ЄП отримав кредит банку на рахунок ФОПа, потім перерахував кошти на свій особистий рахунок. Відсотки за кредитом та кредит сплачувались як із рахунку ФОПа, так і з особистого рахунку. Чи можна було це робити? Чи не будуть вважатися доходом сплачені кошти із особистого рахунку?

Чинне законодавство окремо не виділяє такого суб’єкта права власності як фізична особа — підприємець та не містить норм щодо права власності фізичної особи — підприємця.  Відповідно до ст. 2 ЦКУ, учасниками цивільних відносин є фізичні особи та юридичні особи. Зауважимо, що тут не зазначені ФОП.

Відповідно до ст. 50 ЦКУ, фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом. Тобто тут говориться про те, що при реєстрації ФОП не виникає нова особа з точки зору цивільних відносин. Фізична особа залишається сама собою і нового «статусу» не набуває, але тепер вона має право систематично «вести бізнес» - господарську діяльність та має право на особливий режим оподаткування доходів від такої діяльності – відповідно до правил спрощеної системи або загальної системи оподаткування (ст. 177 ПКУ).

Цивільно-правова відповідальність фізичної особи – підприємця визначена нормами ст. 52 ЦКУ

  • фізична особа - підприємець відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.
  • фізична особа - підприємець, яка перебуває у шлюбі, відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм особистим майном і часткою у праві спільної сумісної власності подружжя, яка належатиме їй при поділі цього майна.

Як визначено у ст. 51 ЦКУ,  до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин. Ця норма означає, що законодавство регулює саме діяльність осіб, а не статуси.

Відповідно до ст. 53 ЦКУ,  фізична особа, яка неспроможна задовольнити вимоги кредиторів, пов'язані із здійсненням нею підприємницької діяльності, може бути визнана банкрутом у порядку, встановленому Кодексом України з процедур банкрутства. У ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що боржник – це юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа – підприємець (тобто ФОП – це насамперед фізична особа), неспроможна виконати свої грошові зобов’язання, строк виконання яких настав.

Отже, суб’єктом права власності визнається саме фізична особа, яка може бути власником будь — якого майна, крім майна, що не може перебувати у власності фізичної особи за законом. При цьому правовий статус фізичної особи — підприємця не впливає на правовий режим майна, що перебуває у його власності.

Є також лист Міністерства юстиції від 14.01.2011 р. "Статус фізичної особи — підприємця: проблеми застосування законодавства". Його текст можна прочитати тут. Зокрема, у листі зазначається: "юридичний статус "фізична особа - підприємець" сам по  собі  не  впливає  і  ніяким   чином   не   обмежує   будь-які правомочності  особи,  які  випливають  з її цивільної право-,  та дієздатності".

Тож погашення кредиту, що був оформлений банком на ФОП, може здійснюватись з будь-яких рахунків, що належать цьому ФОПу як фізичній особі – з "підприємницьких" та "непідприємницьких", адже він має право власності на всі ці кошти.

Також неможливо надати дохід самому собі, тому суми кредиту та відсотків, що були погашені з непідприємницьких рахунків, не можуть вважатися доходом фізособи, адже вони належать саме йому на праві власності.

Зауважимо, що якщо кредит був наданий  для ведення підприємницької діяльності і оформлений на ФОП, то його погашення з його підприємницьких рахунків не буде порушенням правил використання цих рахунків. 

Зауважимо, що у п. 14 розділу І Інструкції № 492 зазначено, що забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб - резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

На нашу думку, негативних наслідків не повинно бути. Наші аргументи такі:

  • ФОП відповідає за своїми зобов’язаннями всім своїм майном, а значить, він може використовувати всі свої кошти для погашення будь-яких кредитів. Відповідно, погашення «підприємницьких» кредитів з особистих рахунків може не вважатися операцією, пов’язаною з підприємницькою діяльністю ФОП;
  • Проценти та кредит, що погашені з особистих рахунків, не можуть вважатися доходом ФОП, тому що ці кошти належать цій же фізичній особі, а на підприємницький рахунок вони не зараховувались;
  • Якщо ФОП не отримує доходи на свій особистий рахунок, порушення приписів п.  14 розділу І Інструкції №492 не відбувається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»