• Посилання скопійовано

Чи можна передати іншій БО отриману для себе гуманітарну допомогу?

БО отримала для власних цілей як гуманітарну допомогу мікроавтобус, який використовувала в власній діяльності. Згодом зареєструвалася платником ПДВ. Мікроавтобус замортизований до рівня ліквідаційної вартості. Чи можна його безоплатно передати іншій БО? Які податки, облік?

Чи можна мікроавтобус безоплатно передати іншій БО?

Дивимося Закон про ГД (Закон про гуманітарну допомогу).

Гуманітарна допомога (ГД) – допомога, яка надається донорами (особи, які надають допомогу) отримувачам (юридичні особи, в т.ч. БО, які зареєстровані в Єдиному реєстрі отримувачів ГД).

Набувачі ГД - фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається. Причому набувачі юрособи мають відповідати показникам отримувачів юросіб. Тобто, якщо набувачем буде БО, вона також має бути зареєстрована в Єдиному реєстрі отримувачів ГД.

Отримувач гуманітарної допомоги має такі самі права на її використання, що і набувач гуманітарної допомоги (ст. 3 Закону про ГД).

Тобто, отримувач також має право використовувати отриману ГД.

Реєстрація отримувачів, набувачів, реєстрації ГД здійснюється згідно з вимогами Положення № 927 (Положення про автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги, затверджене Постановою КМУ від 09.10.2020 р. № 927).

Поряд з цим про використання отриманої ГД потрібно щомісяця звітувати до комісії з питань ГД при обласних та міських держадміністраціях (див. тут). Такі комісії здійснюють контроль за використанням ГД (див. ст. 5 Закону про ГД).

Звітують за формою Звіту про наявність і розподіл ГД (форма звіту № 1, затверджена Наказом Мінсоцполітики від 31.07.2020 р. № 539). Інструкція щодо заповнення цього Звіту також затверджена Наказом № 539.

Окрім того, як отримувачі, так і набувачі звітують про отриману, розподілену ГД у Додатку ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. № 553.

Про особливості заповнення додатку ГД набувачами можна почитати консультацію податкової тут.

Варто також сказати, що якщо ОЗ отримані як гуманітарна допомога, вони списуються згідно з Порядком списання товарів (предметів) гуманітарної допомоги, які мають певний термін експлуатації, затвердженим Постановою КМУ від 16.03.2000 р. № 514.

З питання випливає, що БО отримала гуманітарну допомогу в якості як отримувача, так і набувача. Тому має використовувати її за цільовим призначенням – у власній діяльності.

Поряд з цим в ч. 3 ст. 3 Закону про ГД зазначено, що зміну отримувача ГД та її переадресування можливо здійснювати лише за погодженням з іноземними донорами за рішенням відповідного спеціально уповноваженого державного органу з питань гуманітарної допомоги.

До таких спеціальних органів відносять:

  • Мінсоцполітики;
  • обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації.

Відповідно до п. 48 Положення № 927, у разі зміни отримувача ГД відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону про ГД отримувач ГД, який розподілятиме ГД в Україні, зазначає відомості та завантажує документи відповідно до пунктів 43-45 цього Положення, створює кваліфікований електронний підпис або печатку та надсилає документи Мінсоцполітики.

Мінсоцполітики в одноденний строк після прийняття рішення повідомляє заявнику/отримувачу ГД про прийняте рішення в електронній формі через електронний кабінет в автоматизованій системі, а також оприлюднює таке рішення на власному офіційному веб-сайті (див. п. 64 Положення № 927).

З наведеного випливає, що передати мікроавтобус іншій БО можна, але тільки за умови наявності рішення Мінсоцполітики і додаткового погодження з іноземними донорами.

 

Які податки, облік?

Бухоблік.

Бухгалтерський облік ГД як у отримувача, так і в набувача ведеться згідно з Наказом Мінфіну від 14.12.1999 р. № 298. Цим же документом встановлюються особливості складання документа на передачу ГД.

Приклад.

БО отримала як ГД мікроавтобус вартістю 127 495,25грн.

Визначили ліквідаційну вартість 7 495,25грн.

Протягом строку використання нарахована амортизація 120 000,00 грн. Тобто, мікроавтобус повністю замортизовано.

Мікроавтобус передано іншій БО безоплатно.

В обліку БО отримання і використання мікроавтобуса будуть відображені такими проводками:

  • Дт 105 Кт 48 – 127 495,25 грн. (отримано мікроавтобус і поставлено на баланс);
  • Дт 23, 92 тощо Кт 131 – 120 000,00 грн. (нарахована амортизація);
  • Дт 48 Кт 745 – 120 000,00 грн. (нараховано дохід від безоплатного отримання мікроавтобуса, пропорційно нарахованій амортизації).

Безоплатна передача:

  • Дт 131 Кт 105 – 120 000,00 грн. (на суму нарахованого зносу);
  • Дт 976 Кт 105 - 7 495,25 грн. (списання залишкової вартості).

ПДВ.

Відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ надання БО благодійної допомоги набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації звільняється від оподаткування.

Поряд з цим товари, які надаються як благодійна допомога, мають бути промарковані в порядку, наведеному в пп. 197.1.15 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024314
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202440
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 401
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202495
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483