• Посилання скопійовано

Вид діяльності відсутній в реєстрі: наслідки для "єдинника"

Підприємець-"єдинник" ІІІ групи (ставка 3%) здавав в оренду юрособі-"загальносистемнику" власне авто. Які наслідки оподаткування для приватного підприємця, за якою ставкою обліковувати дохід, якщо вид діяльності ("здавання в оренду рухомого майна") в свідоцтві платника єдиного податку відсутній?

Згідно з пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників єдиного податку, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності, платник єдиного податку повинен перейти на сплату іншіх податків і зборів, тобто на загальну систему оподаткування.

Оподаткування доходів від діяльності, яка не вказана в Реєстрі платників єдиного податку, за «підвищеною» ставкою ЄП передбачено тільки для першої і другої груп ЄП (пп. 2 п. 293.4 ПКУ). А ось для підприємців третьої групи ЄП ПКУ відповідних норм не містить. Тобто, на нашу думку, такі доходи підприємця третьої групи підлягають оподаткуванню і відображення у податковій звітності за загальновстановленими правилами – у зазначеному випадку за ставкою 3%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»