• Посилання скопійовано

Чи може оплату за оренду, де орендодавець ФОП на ЄП (5%), отримати інший ФОП на ЄП?

ФОП на ЄП (5%) надає в оренду власне приміщення юрособі. Чи може ФОП доручити юрособі перераховувати орендну плату третій особі - іншому ФОП на ЄП (5%), який є родичем (донька, зять)?

Прямої заборони на таку операцію в законодавстві немає. Тому в принципі ФОП орендодавець може доручити отримувати оплату за оренду третю особу, в тому числі ФОП на ЄП (5%). Наприклад, в договорі оренди зазначити, що оплату за оренду слід здійснювати на рахунок третьої особи, вказавши рахунок такої особи.

Для юрособи-орендаря така оплата буде оплатою орендної плати ФОП орендодавцю, але спосіб оплати буде не напряму орендодавцю, а за його дорученням третій особі. Тобто, в обліку юрособи така оплата буде погашенням зобов’язання з орендної плати ФОП орендодавцю. І в додатку 4ДФ слід буде відобразити як нарахування, так і сплату доходу ФОП-орендодавцю.

Але з точки оподаткування така операція матиме несприятливі наслідки для обох ФОП.

Загальні норми ПКУ щодо оподаткування ФОП на ЄП.

Для ФОП на ЄП оподатковуваним ЄП доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ.

В свою чергу, в пп. 292.3 ПКУ наведені такі доходи:

1. вартість безоплатно отриманих товарів, послуг;

2. сума кредиторської заборгованості, за якою сплив термін позовної давності;

3. вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Причому датою отримання доходу є (пп. 292.6 ПКУ):

  • дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі;
  • дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);
  • дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності;
  • дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

 

Наслідки для ФОП-орендодавця

Таким чином, дохід від оренди має включатися до оподатковуваного доходу ФОП платника ЄП на дату надходження йому коштів у грошовій формі. Але якщо за дорученням ФОП кошти перерахують іншій особі, то ФОП не отримає кошти безпосередньо. Хоча за даними обліку юрособи орендаря зобов’язання перед ФОП буде погашено. Тобто, вважатиметься, що ФОП орендодавець дохід отримав. Але цей дохід був не у вигляді коштів, отриманих ФОП безпосередньо готівкою чи на власний банківський рахунок. Фактично отриманий дохід був у негрошовій формі.

А згідно з пп. 291.6 ПКУ платники ЄП першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі - готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей).

Таким чином, це правило буде порушене. А це є підставою для переходу на загальну систему оподаткування - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків (див. п. 4 пп. 298.2.3 ПКУ).

Окрім того, такий дохід оподатковується за підвищеною ставкою ЄП – 15% (див. п. 3 пп. 293.4 ПКУ).

Наслідки для ФОП на ЄП, який отримає оплату.

ФОП на ЄП отримав від юрособи кошти, які перераховані за дорученням ФОП орендодавця. Який характер цих коштів? По суті ФОП отримав своєрідний подарунок, безповоротну фінансову допомогу від іншого ФОП.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (107.01.03): «Чи включається до складу доходу ФОП платника ЄП першої – третьої груп сума отриманої безповоротної фінансової допомоги?».

ДПС відповідає, що ні, не включається. Така сума включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи та оподатковується ПДФО за ставкою 18% та ВЗ 1,5%.

Оскільки при виплаті такого доходу ці податки не були утримані, то фізособа, яка є ФОП на ЄП отримувачем цих коштів, має за наслідками року, в якому отримано дохід, подати декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати зазначені доходи, відобразити нарахування ПДФО, ВЗ і самостійно сплатити ці податки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»