• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на єдиному податку надавати допомогу ЗСУ?

ФОП, платник ЄП ІІІ групи, планує надавати благодійну допомогу для ЗСУ – візки на дистанційному керуванні, які ФОП планує виготовляти власними силами. Об'єднані територіальні громади або інші підприємства надаватимуть матеріали для їх виготовлення. Чи має право ФОП виготовити та передати безоплатно такі вироби без доданого КВЕД? Як оформити таку передачу документально?

Позиція податківців щодо надання благодійної допомоги ФОП платником єдиного податку наразі однозначна, цитуємо ЗІР категорії 107.01.02:  «учасниками цивільних відносин під час здійснення благодійної діяльності є дієздатні фізичні особи. Благодійна діяльність не може здійснюватись в межах підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців».

Таким чином, ФОП-єдинник відповідно до чинної позиції податківців може надавати благодійну допомогу як фізична особа.

І тут питання не в наявності чи відсутності КВЕД.

Основним аргументом є те, що благодійник – дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності (ст. 1 Закону про благодійну діяльність). Тобто ФОП повинен зосередитися лише на своїй господарській діяльності.

Зауважимо, що такий підхід є суто фіскальним.

Адже безоплатне отримання ФОП-єдинником матеріалів для виготовлення візків є його доходом відповідно до пп. 292.1 ПКУ по даті їх реалізації за ціною, визначеною на рівні не нижче звичайної ціни.

Звичайна ціна - це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін (пп. 14.1.71 ПКУ).

Якщо матеріали безоплатно отримає ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, то така передача буде оподаткована за ставкою для ФОП 5% або 3%.

Але якщо такі матеріали отримає фізособа, то у неї буде додаткове благо, і необхідно буде застосувати натуральний коефіцієнт, утримати ПДФО 18% та ВЗ 1,5%.

Зауважимо, що аналогічна позиція податківців і до безоплатно отриманих товарів ФОПом-загальносистемником, проте без застосування натурального коефіцієнта. Більш детально - тут.

Тому вибір у ФОП невеликий:

  • отримати власну ІПК і вже в подальшому оскаржити її в судовому порядку;
  • проігнорувати позицію ДПС та в цьому випадку необхідно бути готовим відстоювати свої права в суді;

або

  • виконати роботи для юридичної особи, що надає матеріали (в тому числі на давальницьких умовах) і та в свою чергу вже передасть візки на користь ЗСУ.

Крім цього, можна розглянути можливість реєстрації неприбуткової організації, яка буде отримувати матеріали і кошти у вигляді цільового фінансування і за рахунок цього виготовляти візки для ЗСУ.

Документальне оформлення безоплатної передачі матеріалів, необоротних активів для ЗСУ ми розглядали тут і тут. Матеріали були сформовані для юридичної особи та можуть бути адаптовані для ФОП або ФО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь