• Посилання скопійовано

"Єдинник" IV групи перейшов на III групу: нюанси оподаткування перехідних операцій

Приватне підприємство, платник ЄП IV групи, відвантажило продукцію власного виробництва у 2023 р. Оплата за товар буде проведена у 2024 р. Підприємство-продавець з 1 січня переходить на ІІІ групу ЄП (платник ПДВ). Чи потрібно буде нараховувати та сплачувати єдиний податок 3% з такої оплати в 2024 році?

Платники єдиного податку четвертої групи можуть самостійно перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, їх реєстрація також може бути анульована за рішенням контролюючого органу. Причини такого переходу можуть бути різні та ключовим, що найбільше турбує платника податків, є оподаткування перехідних операцій.

Звертаємо увагу, що при переході з IV групи на ІІІ групу у платника податків змінюється об’єкт оподаткування.

До переходу об’єктом оподаткування для платників єдиного податку IV групи є площа сільськогосподарських угідь, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди (пп.  292 1.1. ПКУ). Після переходу для платників єдиного податку ІІІ групи, відповідно до прикладу юридичних осіб, об’єктом оподаткування є  будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (пп. 292.1, пп. 292.3 ПКУ).

Юридичній особі платнику єдиного податку IV групи особливу увагу необхідно звернути на кредиторську та дебіторську заборгованість. Адже після переходу, до суми доходу платника єдиного податку ІІІ групи - юридичної особи за звітний період включаються: 

  • сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності; 
  • вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів (пп. 292.3 ПКУ).
  • ПКУ також визначено перелік доходів, що не включаються до доходу платника єдиного податку ІІІ групи за певних умов (пп. 292.11 ПКУ). 

Так суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу фізичної особи - підприємця не включається до складу доходу платника єдиного податку ІІІ групи. 

Повернимося до прикладу. Доходи від реалізації продукції власного виробництва у 2023 р. не оподатковувалися податком на прибуток, адже для платника єдиного податку IV групи об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь. Умови пп. 292.11 ПКУ не виконуються. Тому в даному випадку погашення дебіторської заборгованості за продукцію в період перебування підприємства на 3 групі ЄП включається до складу його доходу. 

Сума поворотної фінансової допомоги, не поверненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, також  включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги. 

Перед переходом платника єдиного податку IV групи на застосування ставки єдиного податку III групи необхідно провести інвентаризацію дебіторської та кредиторської заборгованості. Адже до суми доходу підприємства - платника єдиного податку, що перейшов з IV на III групу ЄП, включаються:

  • сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позивної давності;
  • суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та не поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання;
  • вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів;
  • суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати єдиного податку IV групи.

За можливості варто закрити ці перехідні операції ще у період перебування на IV  групі ЄП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202418
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202431
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463