• Посилання скопійовано

Розрахунок частки для ст. 199 ПКУ платнику, що перейшов з ЄП

Підприємство з 01.05.22 по 01.08.23 рр. перебувало на ЄП (2%). За 2022 рік у грудні перерахунок частки для ст. 199 ПКУ і коригування зведених ПН не робили. Останній розрахунок був за підсумками 2021 року. Чи потрібно робити такий перерахунок за 2022 рік і коригування зведених ПН після повернення з 01.08.2023 р. на загальну систему і ПДВ? Яку частку застосовувати в серпні 2023 р.?

Чи потрібно робити перерахунок за 2022 рік?

Відповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ для цілей пп. 9 підр. 8 розд. ХХ ПКУ розуміється, що для платників ЄП третьої групи (2%) призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування, встановлених пп. 9 підр. 8 розд. ХХ ПКУ.

Причому перерахунок частки за підсумками року проводиться згідно з пп. 199.4 ПКУ. Фактично цей перерахунок потрібно було робити у декларації за грудень 2022 року, зокрема у додатку 6.

Але якщо реєстрація платником ПДВ в цей період була призупинена, то і зробити такий перерахунок у грудні 2022 року було неможливо. І підстав для цього не було.

При цьому згідно з пп. 9.9, пп. 9-1.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ при поверненні з ЄП (2%) на попередню систему оподаткування, включаючи ПДВ, потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ за товарами, послугами, необоротними активами, проданими в період перебування на ЄП (2%), якщо такі товари, послуги, необоротні активи придбавалися з ПДВ до моменту переходу на ЄП (2%).

А про необхідність зробити перерахунок частки за пп. 199.4 ПКУ нічого не сказано. Тому формальних підстав для проведення такого перерахунку немає. 

Проте податкова служба може мати іншу думку з цього питання. Тож для уникнення можливих непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Яку частку для потреб ст. 199 ПКУ потрібно застосовувати в серпні 2023 року?

В пп. 199.2 ПКУ сказано, що для потреб поточного року використовується частка минулого року. 

Тобто, для потреб 2023 року слід брати частку, розраховану за наслідками 2022 року. Розраховується така частка в декларації грудня 2022 року.

Але в розглядуваній ситуації така частка не розраховувалася. Тому, на наш погляд, потрібно скористатися іншим правилом для визначення частки, яке встановлене пп. 199.3 ПКУ

В цьому пункті сказано, що платники податку, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції. Розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях подається до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.

Тобто, в даній ситуації частка розраховується за наслідками операцій серпня 2023 року. Розрахунок роблять в додатку 6 до декларації за серпень. Розраховану таким чином частку застосовують протягом всього 2023 року. А вже в грудні 2023 року роблять перерахунок частки і коригування зведених ПН, виписаних протягом 2023 року.

Ми навели власний погляд на розглядувану ситуації. Проте думка податкової служби на це питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»