• Посилання скопійовано

Код КВЕД для отримання ФОПом оплати за втрачений посуд

ФОП на ЄП здійснює діяльність за основним кодом КВЕД 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування». Інколи клієнти розбивають посуд, зникають ножі, вилки, за що клієнт відшкодовує кошти. Чи може ФОП додати код КВЕД 47.59, щоб проводити через РРО отримання коштів за втрачений посуд та столові приналежності?

Однозначного вирішення розглядуваної ситуації немає. Адже чіткої конкретної відповіді в ПКУ немає. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися за індивідуальною податковою консультацією до ДПС.

Але давайте поміркуємо:

 

Роздрібна торгівля

Код КВЕД 47.59 називається "Роздрібна торгівля меблями, освітлювальним приладдям та іншими товарами для дому в спеціалізованих магазинах".

До цього коду включається, серед іншого, діяльність з роздрібної торгівлі виробами для дому, столовими приналежностями, посудом, виробами зі скла, порцеляни та кераміки.

Таким чином, якщо ФОП додасть цей код до власних реєстраційних даних як ФОП, так і платника ЄП, він зможе приймати кошти і проводити через РРО, як за роздрібний продаж відповідного посуду і столових приналежностей.

Проте звертаємо увагу, що в найменуванні цього КВЕДу є слова "в спеціалізованих магазинах". Тобто тут мається на увазі саме торгівля такими товарами в магазині, який спеціально для цього призначений. В даному ж випадку ми маємо ресторан, який створений і працює не для продажу посуду.

 

Діяльність в рамках основного коду КВЕД

Тож по суті в розглядуваній ситуації ФОП не здійснює діяльність з роздрібного продажу таких товарів. Отримання коштів в цій ситуації не є окремим видом діяльності. ФОП отримує від клієнтів відшкодування шкоди за розбитий посуд, викрадені приналежності.

Окремого коду КВЕД для отримання такого відшкодування немає. Тобто, це взагалі не окремий вид діяльності.

Разом з тим основний вид діяльності ФОП за кодом КВЕД 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування».

Цей клас включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи їх подають у спеціалізованих місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування, чи їх споживають у приміщенні, забирають із собою або замовляють додому. До цього класу також відносять приготування та подачу їжі для негайного споживання з автомобілів або пересувних вагончиків. 

На наш погляд, розбиття посуду, викрадення приладдя і отримання відшкодування шкоди від клієнтів пов’язане саме з цим основним видом діяльності, є одним з ризиків такої діяльності, а відтак, це стаття витрат. Тому, на наш погляд, це один з елементів такої основної діяльності, а, значить, отримання відшкодування шкоди має кодуватися як і основна діяльність. Отже, і отриманий дохід має оподатковуватися як дохід ФОП.

Як варіант, можна покривати такі ризики за рахунок підвищення цін на основну продукцію ресторану. Для цього потрібно знати середній рівень витрат, пов’язаних з втратою посуду і столового приладдя, і закласти їх в ціну готових страв і напоїв. 

 

Дохід фізособи, а не ФОП

Є ще такі міркування:

У разі отримання відшкодування за розбитий посуд ФОП не здійснює господарську діяльність. Він отримує компенсацію відшкодування завданих йому збитків. Діяльність, пов'язана з отриманням відшкодування збитків, не є господарською діяльністю. 

Відповідно до пп. 1 пп. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП є для ФОП - дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Посуд, столові приналежності є рухомим майном і належать на праві власності фізособі. Тому кошти, отримані як відшкодування шкоди, мають оподатковуватися як дохід фізособи.

Відповідно до пп. 164.2.14 ПКУ, до складу оподатковуваного доходу фізособи включається дохід у вигляді відшкодування матеріальної шкоди.

З цього можна робити висновок, що сума відшкодування шкоди не може оподатковуватися як дохід ФОП, а має включатися фізособою до свого оподатковуваного доходу. За таким доходом фізособа має щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) з такого доходу.

 

Який варіант з наведених обрати?

Для всіх наведених варіантів є аргументи для застосування. На наш погляд, найдоречнішим є другий варіант — отримувати кошти відшкодування шкоди за основним кодом КВЕД. Але податкова служба може мати іншу думку. Тому може бути доцільним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»