• Посилання скопійовано

Оподаткування доходів, які отримує фізособа, як установник управління за договором управління майном

Фізособа має у власності нежитлову нерухомість, загальною площеню 1067,2 м.кв., яку планує передати юрособі за договором управління майном. Юрособа надаватиме нерухомість в оренду. Чи може ця фізособа бути ФОП на ЄП? Як оподатковуються кошти, які фізособа отримає від юрособи за даним договором?

Правові особливості договору управління

Наведені в ст. 1029 – ст. 1045 ЦКУ. Відповідно до ч. 1 ст. 1029 ЦКУ, за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов'язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).

Предметом договору управління може бути в тому числі нерухома річ (ч. 1 ст. 1030 ЦКУ).

Відповідно до ч. 1 ст. 1032 ЦКУ, установником управління є власник майна. Відповідно до ст. 1034 ЦКУ вигоди від майна, що передане в управління, належать установникові управління. Установник управління може вказати в договорі особу, яка має право набувати вигоди від майна, переданого в управління (вигодонабувача).

Розмір і форма плати за управління майном є однією з істотних умов договору управління (ст. 1035 ЦКУ). Управитель управляє майном відповідно до умов договору (ч. 1 ст. 1037 ЦКУ).

З наведеного випливає, що установником управління може бути фізособа, як власник майна.  Чи може установником бути ФОП, однозначно сказати не можна. 

Поміркуємо таким чином:

Наприклад, ФОП може надавати майно в оренду, хоча власником такого майна є фізособа, а не ФОП. Причому ФОП не може передавати в оренду житлову нерухомість, загальна площа якої перевищує 900 кв.м.  

Передача майна в управління не є орендою, з іншої сторони, заборони на діяльність з надання майна в управління для ФОП не встановлено. Тому за буквального розуміння норм ПКУ установником управління може бути і ФОП, отримуючи доходи від управителя. 

А що, як з таким трактуванням не погодиться ДПС? Приміром, вона може доводити, що договір управління має удаваний характер. Таким договором прикривається договір оренди. На цій підставі виснувати, що ФОП не може передавати в управління майно, якщо воно перевищує 900 м.кв. 

На наш погляд, не зовсім безпечно укладати від імені ФОП договір управління нежитловою нерухомість, яка перевищує 900 м.кв. 

Якщо таки ФОП на ЄП планує укладати такий договір, для уникнення можливих непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Значно безпечніше, на наш погляд, укладати такий договір фізособою, а не ФОП.

Якщо фізособа укладе такий договір від власного імені, то на діяльність ФОП на ЄП це ніяким чином не вплине.

 

Як оподатковуються кошти, які фізособа отримає від юрособи за даним договором?

Такі кошти підлягають оподаткуванню, як інші доходи (пп. 164.2.20 ПКУ). Тому в загальному порядку утримується ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%).  Причому оскільки такі кошти виплачуються юрособою, така юрособа є податковим агентом, тож саме вона має утримати податки, перерахувати їх до бюджету і відобразити такий дохід в додатку 4ДФ, за ознакою доходу «127».

Тобто, юрособа утримує податки і перераховує «на руки» фізособі суму вже за мінусом податків. При цьому фізособа не подає декларацію щодо таких доходів, адже доходи отримані від податкового агента (див. пп. 179.2 ПКУ).

Такий самий висновок щодо оподаткування наведено в ІПК ДПСУ від 11.01.2023 р. №23/ІПК/99-00-24-03-03-09.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»