• Посилання скопійовано

Перевищення ліміту обсягу доходу в декларації платника ЄП ІІ групи

ФОП на ІІ групі ЄП в ІІІ кварталі 2021 р. перевищив ліміт обсягу доходу, перейшов на ІІІ групу ЄП, але не відобразив в декларації перевищення, яке оподатковується за ставкою 15%, та не сплатив його. У липні 2022 року податкова виявила це порушення під час камеральної перевірки. Як виправити помилку?

Чи можна подати уточнюючу декларацію?

За результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складається акт у двох примірниках, який підписується посадовими особами такого органу, які проводили перевірку, і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ (пп. 86.2 ПКУ).

Податкове повідомлення-рішення (ППР) приймається в порядку, передбаченому ст. 58 ПКУ, керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків, його представнику або особі, яка здійснювала розрахункові операції, акта перевірки, та надсилається (вручається) платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

За наявності заперечень посадових осіб платника податків до акта перевірки та додаткових документів і пояснень, зокрема документів, що підтверджують відсутність вини, наявність пом’якшуючих обставин або обставин, що звільняють від фінансової відповідальності відповідно до ПКУ, поданих у порядку, встановленому ст. 86 ПКУ, податкове повідомлення-рішення приймається в порядку та строки, визначені пп. 86.7 ПКУ.

Тобто, якщо під час камеральної перевірки виявлено недоплату податку, таку недоплату виставить платнику податкова, направивши ППР. 

Протягом 10 календарних днів з дня отримання ППР платник повинен сплатити недоплату (див. п. 57.1).

А уточнююча декларація згідно з пп. 50.1 ПКУ подається у разі самостійного виявлення помилки.

Якщо помилка виявлена під час камеральної перевірки, то це не є самостійно виявленою помилкою, тому уточнити через уточнюючу декларацію немає підстав.

Так само відповідає податкова на питання в підкатегорії 129.02, ЗІР: «Чи має право платник податків подати уточнюючу декларацію (розрахунок) за звітний (податковий) період, який перевіряється(явся) під час або після проведення контролюючим органом камеральної перевірки (в тому числі, якщо ним не отримано акт перевірки або податкове повідомлення-рішення за результатами такої перевірки)?».

Причому там же податкова зазначає, що платник може виправити помилку до моменту отримання акта камеральної перевірки. Тобто, дата отримання акту в цій консультації сприймається як відправна точка, яка фіксує факт виявлення помилки податковою.

Таким чином, до моменту отримання акту ФОП, на наш погляд, може подати уточнюючий розрахунок. Згідно з вимогами п. 50.1 ПКУ, перед поданням уточнюючого розрахунку потрібно сплатити суму недоплати.

В уточнюючій декларації потрібно буде заповнити в тому числі рядки 04, 09, які призначені для відображення суми перевищення і податку 15%.

 

Чи буде штраф

На наш погляд, ні.

Адже порушення здійснено в період дії на території України карантину (COVID-19), а тому згідно з п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ штрафи за податкові порушення не застосовуються, пеня не нараховується.

Тому ані в уточнюючій декларації не потрібно вказувати штраф 3%, ані такого штрафу не повинно бути в ППР.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»