• Посилання скопійовано

Перевищення граничного обсягу доходу ФОПом - "єдинником"

ФОП на ЄП 2 групи в жовтні 2021 р. перевищив граничний обсяг доходу - 1320000 грн. Він має встановити РРО/ПРРО з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення,тобто з 1 січня 2022 р.? Чи може ще ФОП працювати/отримувати дохід до кінця цього року?

Нагадуємо, що у 2020 році для незастосування РРО необхідно було не перевищити 1 000 000 грн. У 2021 році ця межа піднята до 1 320 000 грн (220 розмірів мінімальної зарплати). 

Після перевищення цього ліміту при здійсненні торгівлі за готівку або за допомогою платіжних карт (тобто, при здійсненні розрахункових операцій в значенні Закону про РРО!) підприємець на єдиному податку зобов’язаний застосовувати РРО (ПРРО). 

При цьому п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Інші перехідні положення» ПКУ говорить: 

«Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку».

Оскільки жовтень припадає на 4-й квартал 2021 року, то у разі, якщо перевищення виникло у жовтні, до кінця 2021 року ФОП ще може не застосовувати РРО/ПРРО, а з 2022 року – усі розрахункові операції треба буде проводити через РРО/ПРРО. 

Слід також пам’ятати, що обов’язок застосування РРО  у випадку перевищення зазначеного ліміту продовжується в будь яких наступних періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Якщо продовжувати здійснювати торгівельну діяльність без розрахункових операцій (тобто без готівкових операцій і без застосування платіжних карт), то РРО/ПРРО можна не реєструвати.

Докладніше про це та інші правила застосування або незастосування РРО/ПРРО підприємцями на єдиному податку читайте тут, туттут та тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»