• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ЄП торгувати власними послугами через агента?

ФОП на ІІ групі ЄП надає медпослуги населенню. Уклав агентську угоду з ТОВ на загальній системі оподаткування, за якою ТОВ від імені ФОПа продає клієнтам сертифікати на послуги, перераховуючи отримані кошти ФОПу, а клієнти приходять з отриманими сертифікатами до ФОПа і отримують послуги. Чи законна така схема?

Так, законна, при правильному оформленні і виконанні.

За агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов'язується надати послуги другій стороні (суб'єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб'єкта і за його рахунок (ч. 1 ст. 297 ГКУ).

Укладення цих договорів регламентовано главою 31 (ст. 295 – ст. 305 ГКУ). Причому в ч. 2 ст. 305 ГКУ зазначено, що у частині, не врегульованій главою 31 ГКУ, застосовуються норми ЦКУ, якими регулюються відносини доручення. Фактично агентські договори є різновидом договорів доручення.

Таким чином, за агентським договором ТОВ (агент) фактично укладає від імені ФОПа (принципала) договори з клієнтами (покупцями) на виконання послуг, в яких виконавцем послуг буде ФОП. Факт укладення договорів підтверджується переданими клієнтам сертифікатами (купонами). Отримані від клієнтів кошти ТОВ перераховує принципалу (ФОП).

Причому відповідно до пп. 291.6 ПКУ, платники ЄП 1 - 3 груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). А датою отримання доходу є дата отримання коштів (пп. 292.6 ПКУ).

Ці норми можна розуміти так: якщо ТОВ (агент) надало агентські послуги ФОП (принципалу), то кошти агентської винагороди ТОВ має отримати безпосередньо від ФОП, а не утримати свою винагороду з коштів, отриманих від клієнтів, перерахувавши ФОП кошти клієнтів за мінусом своєї винагороди.

Тобто, ФОП має отримати всі кошти клієнтів від ТОВ, а потім окремо виплатити винагороду ТОВ. Інакше для ФОП настануть несприятливі податкові наслідки – доведеться перейти на загальну систему оподаткування, а на суму утриманої з виручки винагороди нарахувати ЄП в розмірі 15% (див. пп. 3 п. 293.4, п. 4 пп. 298.2.3 ПКУ).

Відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ, ФОП на ІІ групі ЄП  може надавати послуги платникам ЄП та/або населенню. Чи, бува, не порушуються норми цього пункту, якщо кошти ФОП отримує від ТОВ на загальній системі?

Ні, не порушуються. В цьому пункті йде мова про можливість надання послуг населенню та/або платникам ЄП.

ФОП і надає послуги населенню. ТОВ на загальній системі (агенту) ФОП послуги не надає. ТОВ тільки укладає договори від імені ФОП і отримує від клієнтів кошти, передаючи їх ФОП.

Навіть навпаки – це ТОВ надає агентські послуги ФОП.

Детальніше про посередницькі договори для платників ЄП можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»