• Посилання скопійовано

Недоплата за єдиним податком: як виправити звіт та розрахувати штраф?

У 4 кварталі є недоплата щодо єдиного податку в сумі 690 грн. Як виправити звіт і розрахувати пеню та штраф? Як зрозуміти,що буде адмінштраф, його розрахунок: рахувати самостійно чи очікувати від ДПС? Який порядок оплати всіх штрафів?

Загальні моменти

Відповідно до пп. 50.1 ПКУ, у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст.  102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пп. 50.2 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 цього Кодексу у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Отже, ПКУ передбачає два варіанти виправлення помилки:

  1. Подати уточнюючу декларацію з єдиного податку одразу після виявлення помилки. При цьому потрібно сплатити суму недоплати до подання уточнюючого розрахунку. На практиці це означає, що спочатку потрібно доплатити занижену суму податку, а потім подавати уточнюючий розрахунок. Після сплати бажано впевнитися, що сплачена сума вже відображена в особовій картці платника єдиного податку. Перевірити це можна в Кабінеті платника податків, у розділі «Стан розрахунків з бюджетом». Оскільки податок доплачується до подання уточнюючого розрахунку, сума штрафу є меншою і складає 3%. Штраф слід сплатити разом з сумою доплати єдиного податку на той самий рахунок. Практично це означає, що до суми недоплати ЄП слід додати 3% і сплатити збільшену суму;
  2. Виправити помилку у поточній декларації з ЄП за 1 квартал 2021 року. При цьому сума недоплати з ЄП сплачується разом з поточним зобов’язанням з ЄП за 1 квартал 2021 року. Через те, що доплата податку відстрочується до граничного треміну сплати ЄП за поточною декларацією, розмір штрафу становить 5%. Він нараховується у декларації і сплачується разом з поточною сумою ЄП за 1 квартал 2021 року та сумою недоплати за 4 квартал 2020 року.

При цьому у складі звітної або звітної нової декларації платник може уточнити показники декларації за один податковий (звітний) період, що минув.

 

Виправлення в уточнюючій декларації

У полях 02 та 03 такої декларації податковий (звітний) період та податковий (звітний) період, який уточнюється, заповнюють однаковими значеннями, що відповідають звітному (податковому) періоду, що уточнюється. У даному випадку це буде 4 квартал 2020 року.

У розділах II «Дохід, що підлягає оподаткуванню» та III «Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку» уточнюючої декларації зазначають правильні показники з урахуванням уточнень наростаючим підсумком. Тобто тут слід проставити правильні показники за 2020 рік – податок збільшений на 690 грн і, відповідно, збільшений дохід, виходячи зі ставки ЄП, яку застосовує підприємство – 3% або 5%.

Далі, у рядках 11 — 17 розділу IV «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» показують суму уточнень податкових зобов'язань, яку розраховують шляхом порівняння показників уточнюючої податкової декларації та податкової декларації, яка уточнюється, а також суму нарахованого штрафу та пені за потреби.

Зокрема, в даному випадку у рядку 11 слід навести занижену суму податку, що показана у рядку 10 у помилковій декларації, у рядку 12 – значення рядка 10 уточнюючої декларації, а у рідку  13 повинна стояти сума 690 грн як різниця між рядками 11 та 12. Також слід розрахувати штраф за ставкою 3% у рядку 15.

 

Виправлення у поточній декларації

Виправити помилку також можна і у поточній декларації за 1 квартал 2021 року. При поданні звітної декларації у полі 02 зазначають звітний (податковий) період, за який вона подається – 1 квартал 2021 р. У полі 03 декларації — звітний (податковий) період, який уточнюється – 4 квартал 2020 року.

У цьому випадку розділи II «Дохід, що підлягає оподаткуванню» та III «Розрахунок податкових зобов'язань з єдиного податку» заповнюються лише даними за 1 квартал 2021 року. Будь-які коригування тут не здійснюються – тут наводяться тільки дані за звітний період.

А вже розрахунки у зв'язку з виправленням помилки відображаються в розділі IV «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» декларації – так само, як і в уточнюючій декларації. Різниця тільки в тому, що нарахування штрафу за ставкою 5% здійснюється у рядку 16.

 

Пеня

Пеня в даному випадку не нараховується.

По-перше, пеня починає нараховуватися після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання. Податкове зобов’язання за 4 квартал 2020 року слід було сплатити до 19 лютого 2021 року включно, і ще не минуло 90 к.д.

По-друге, з 1 березня 2020 року по останній день місяця карантину платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню – докладніше див. тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436