• Посилання скопійовано

Етапи припинення ФОПа - «єдинника» ІІІ групи, платника ПДВ

16.12.2020 р. до ЄДР внесено запис про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОПа. В кабінеті платника податків дата анулювання реєстрації - 16.12.2020 р., дата зняття з обліку - 16.12.2020 р. В реєстрі платників ЄП дата виключення з реєстру - 31.12.2020 р. Що далі – як подавати звітність?

Подання форми №20-ОПП

Якщо ФОП під час своєї діяльності подавав до податкової форму №20-ОПП з інформацією про об’єкти оподаткування, таку інформацію потрібно вилучити. А саме – в строк 10 робочих днів після внесення запису до ЄДР про припинення подати податковій форму №20-ОПП з оновленою інформацією про закриття об’єкта оподаткування.

Ми писали про це тут.

 

ПДВ

Відповідно до пп. «б» пп. 184.1 та пп. 184.2 ПКУ потрібно анулювати реєстрацію платника ПДВ. Таке анулювання здійснюється самостійно податковою, після того, як вона отримає дані з Держреєстра про припинення ФОП (пп. 184.2 ПКУ, п. 5.5 Положення №1130).

Анулювання платником ПДВ здійснюється на дату припинення ФОП.

Останнім податковим періодом буде період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації (пп. 184.6 ПКУ). В нашій ситуації останній період – грудень 2020 року.

Якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов'язаний визначити податкові зобов'язання за такими товарами/послугами, необоротними активами, виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів.

Тобто, за такими товарами, послугами, необоротними активами складається податкова накладна.

За останній податковий період (грудень 2020 року) ФОП має подати до податкової останню податкову декларацію з ПДВ і сплати за нею податкове зобов’язання, якщо воно виникатиме. Декларація складається у загальному порядку. Десь в ній писати, що це ліквідаційна декларація, не потрібно. І зазначати дату скасування реєстрації чи останній період (з 01.12.20 по 16.12.20 рр.) також не потрібно.

 

ЄСВ

Подається ліквідаційний (тип форми звіту — «ліквідаційна») Звіт з ЄСВ - протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (пп. 10, 11 розд. ІІІ Порядку №435).

Причому заповнюючи період перебування на спрощеній системі, в реквізиті «по» потрібно ставити не дату припинення діяльності ФОП, а дату кінця місяця, в якому припинено ФОП, у даній ситуації – 31.12.2020 р.  

Сплачується ЄСВ протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна» (пп. 1 п. 13 розд. ІV Інструкції №449).

 

Єдиний податок

У разі припинення платником ЄП провадження господарської діяльності податкові зобов’язання із сплати ЄП нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від держреєстратора повідомлення про проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності (див. пп. 295.8 ПКУ).

У разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП на ЄП, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (див. пп. 294.6 ПКУ).

Нормами ПКУ не передбачено подання ліквідаційної звітності для ФОП на ЄП.

Таким чином, ФОП, діяльність яких припинена, подають декларації платника ЄП – ФОП востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року у строки, визначені пп. 49.18.2 ПКУ, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Детальніше про це питання написано тут.

ЄП за декларацією сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (пп. 295.3 ПКУ).

 

Коли потрібно закривати банківський рахунок?

Конкретний строк законодавством не визначено. Але варто зважати на такі аспекти:

Використовувати рахунок для здійснення підприємницької діяльності після припинення ФОП не можна (див. тут). Наприклад, вносити кошти на цей рахунок для сплати податків не можна. Податки доведеться сплачувати, наприклад, вносячи кошти через касу банку на бюджетний рахунок для сплати відповідних податків.

Тому його потрібно закрити.

 

Податкова перевірка

Зняття ФОП з реєстрації у податковій відбувається після проведення позапланової перевірки (див., наприклад, тут).

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків – фізособи приймається керівником контролюючого органу (його заступником або уповноваженою особою) з урахуванням вимог ст. 78 – 82 ПКУ, яке оформлюється наказом. При цьому, термін протягом якого приймається рішення про призначення документальної позапланової перевірки, зокрема при припиненні діяльності ФОП, ПКУ не визначено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202420
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202462
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436