• Посилання скопійовано

Помилка в зазначенні видів діяльності «єдинника» в декларації: як виправити?

При заповненні декларації платника ЄП було вказано всі види діяльності ФОП, а не тільки ті, за якими був отриманий дохід. Яка відповідальність за дану помилку? Який зазначається КВЕД при отриманні доходу за попередні періоди при відсутності діяльності?

Помилка в коді/ах КВЕД

Як роз’яснювали податківці у підкатегорії 107.08, "ЗІР", у полі 9 "Види підприємницької діяльності у звітному періоді" декларації фізособи - платника ЄП зазначається код та назва виду економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) лише тих видів підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді платником єдиного податку.

Однак, ані ПКУ, ані іншими законодавчими актами відповідальності за помилки у цьому полі не передбачено, оскільки така помилка не призводить до заниження податкового зобов’язання. Крім того, така помилка не призведе і до втрати статусу платника ЄП, оскільки це передбачено лише у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, а не у декларації.

Формально несумові помилки (помилки в реквізитах, перелічених у пп. 48.3 і 48.4 ПКУ), як і сумові, повинні бути виправлені за допомогою подання декларації з типом:

  • «звітна нова» — якщо виправляємося до закінчення граничного строку подання декларації;
  • «уточнююча» або «звітна» — якщо виправляємося після закінчення такого граничного строку. При цьому, подаючи уточнюючу декларацію, не забувайте, що необхідно укластися в 1095 днів.

При цьому розділи, що стосуються виправлення сумових помилок (розд. VI декларації ФОП), не заповнюєте.

 

Відсутність доходів

Iноді платник єдиного податку протягом місяця або кварталу не отримував доходів. Платник єдиного податку третьої групи, який протягом звітного періоду — кварталу не мав доходів, але у попередніх кварталах року отримав та задекларував дохід, за поточний звітний період подає декларацію, тому що звітність формується наростаючим підсумком. Тож потрібно задекларувати отриманий ним раніше дохід (без сплати єдиного податку). У цьому разі заповнюється рядок 13 (значення рядка 12 декларації попереднього звітного періоду), а у рядку 14 буде прочерк.

А от платникам першої і другої групи, які звітуються за наслідками року, не слід забувати про сплату авансом (не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця) єдиного податку, навіть, якщо доходу у відповідному місяці немає. Декларація подаватиметься за наслідками року, де слід відобразити у відповідних рядках (1 або 3 залежно від групи) річний дохід звітного періоду загальною сумою. 

Висновки:

1. Помилки в полі 9 декларації платника ЄП є несумовими і відповідальності за них законодавством не передбачено, адже вони не впливають на суму податкового зобов’язання. 

2. У декларації з ЄП за ті періоди, коли діяльність не велася, але отримані доходи в грошовій формі, слід зазначати ті види діяльності за КВЕД, за які отримано кошти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202417
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202422
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436