• Посилання скопійовано

Декларації ФОПа при зміні системи оподаткування та групи платника ЄП протягом року

26.06.2020 р. був зареєстрований ФОП. Спрощена система та ІІ група були оформлені з 01.07.2020 р. Втім, з 01.10.2020 р. буде перехід на ІІІ групу. До цієї дати ніякої діяльності не буде. Які звіти та коли потрібно буде надати? Які податки зараз (до 01.10.2020 р.) ФОП повинен сплачувати, будучи на ІІ групі ЄП?

Діяльність на загальній системі оподаткування

Відповідно до пп. 177.5.2 ПКУ, ФОП, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. 

При цьому податкова декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників ПДФО - підприємців, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.5 ПКУ). Така ж відповідь містить у підкатегорії 104.09, «ЗІР».

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859.

В іншій консультації ще чіткіше зазначається наступне: «новостворена фізична особа - підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої груп, перебуває на загальній системі оподаткування та подає річну податкову декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року і самостійно сплачує суму податкового зобов'язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, визначеного для подання податкової декларації» (підкатегорія 107.05, «ЗІР»).

Тобто за результатами ІІ кварталу 2020 року подавати декларацію про майновий стан й доходи не потрібно. Це слід зробити аж за підсумками 2020 року.

Зауважимо, що відповідно до пп. 177.11 ПКУ, фізичні особи - підприємці у податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

 

Діяльність на спрощеній системі оподаткування

ФОП – платник єдиного податку, яка протягом року самостійно прийняв рішення про зміну групи платника єдиного податку (незалежно від обраної нової групи платника єдиного податку), подає до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця наростаючим підсумком у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнює відповідні розділи податкової декларації для відповідної групи платника єдиного податку, на якій перебував такий платник.

В подальшому податкова декларація подається наростаючим підсумком платниками єдиного податку першої та другої груп (за умови не перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного для цих груп) у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, а платниками єдиного податку третьої групи у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в якій заповнюються відповідні розділи (показники господарської діяльності):

  • для платника єдиного податку відповідної групи, на якій перебував такий платник – показники за минулий період;
  • для платника єдиного податку відповідної групи, яку обрав (на якій перебуває) такий платник – показники за податковий (звітний) період.

Саме таке роз’яснення містяться у підкатегорії 107.05, «ЗІР».

Таким чином, ФОП за результатами ІІІ кварталу 2020 року має подати декларацію платника єдиного податку протягом 40 календарних днів по закінченню кварталу, в якій заповнити розділ для «єдинників» ІІ групи.

Надалі ФОП має відзвідувати вже за 2020 рік, подавши декларацію також у квартальні терміни – тобто 40 календарних днів по закінченню IV кварталу 2020 року, в якій заповнити два розділи:

  • розділ для «єдинника» ІІ групи;
  • розділ для «єдинника ІІІ групи.

 

Сплата податків та ЄСВ

Наразі законодавчо передбачене звільнення від ЄСВ лише за періоди березня, квітня та травня 2020 року.

Отож, авансові платежі зі сплати ЄП слід перераховувати. Згідно з пп. 295.1 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

 

На замітку!

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (пп. 295.2 ПКУ).

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (пп. 295.5 ПКУ). Тож можна скористатися відпускою й не платити ЄП за 1 місяць.

 

Що стосується ЄСВ, то до 20.07.2020 року також слід сплатити ЄСВ  в повному розмірі за червень 2020 року. Якщо звільнення від ЄСВ законодавчо продовжать – є вже законопроект – див. тут, то сплачений ЄСВ стане переплатою, якій слід буде врахувати у майбутні періоди.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436