• Посилання скопійовано

Сплата єдиного податку не на той рахунок

ФОП 30.03.2020 р. сплатив єдиний податок у сумі 50 тис. грн на рахунок ЄСВ. Помилку виявлено 26.06.2020 р. Як вийти з даної ситуації та чи не переведуть на загальну систему оподаткування, оскільки сплатити повторно дану не має можливості?

Повернення помилково сплачених коштів на рахунок ЄСВ здійснюється відповідно до Порядку № 6. Кошти повертаються у порядку календарної черговості та на підставі заяви платника про таке повернення (п. 6 Порядку № 6). 

У випадку, передбаченому пп. 3 п. 5 Порядку № 6, а саме помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету, Заява подається до фіскального органу за місцем обліку помилково сплачених коштів у довільній формі із зазначенням суми та напряму повернення.

Помилково сплачені суми у випадках, передбачених підпунктами 3 та 4 пункту 5 Порядку № 6, підлягають поверненню з урахуванням положень ст. 43 ПКУ та пункту 12 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Керуючись пп. 43.4 ПКУ платник, у разі помилкового перерахунку коштів має подати до податкової за місцем своєї реєстрації заяву в довільній формі, із зазначенням, куди необхідно перерахувати сплачені кошти: повернути на поточний рахунок чи перерахувати на погашення податкового боргу з цього податку.

Водночас, відповідно до пп. 43.5 ПКУ, контролюючий орган не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення 20-денного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів із відповідного бюджету й подає його для виконання до органу Казначейства.

На підставі отриманого висновку орган Казначейства протягом 5-ти робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань і пені платникам податків. Тобто не виключено, що кошти потраплять на належний рахунок з уже правильним кодом класифікації лише через 20 днів із дня подання заяви. 

Якщо платник податків в банківському платіжному документі на сплату податкового зобов'язання зазначив неправильний код бюджетної класифікації, то кошти не надійдуть на відповідний рахунок, а сума податку не буде вважатися сплаченою. 

Тому, за несвоєчасну сплату податку до платника застосовуються штрафні санкції відповідно до п. 126.1 ПКУ у розмірі:

− 10% погашеної суми податкового боргу - при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання;

− 20% погашеної суми податкового боргу - при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання.

Крім того,застосовуватиметься пеня згідно ст. 129 ПКУ. Оскільки,сума податкового зобов'язання визначена платником податку самостійно, то пеня починає нараховуватися після закінчення 90 календарних днів, що настають після закінчення строку сплати податкового зобов'язання. Пеня нараховуватиметься за кожний календарний день прострочення, включаючи день погашення з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день (пп. 129.4 ПКУ). 

Але відповідно до п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зазначені штрафні санкції не застосовуватимуться.

Крім штрафу та пені на платника податку можуть чекати й інші наслідки.  

Так, відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ  у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів - в останній день другого із двох послідовних кварталів, платник податку зобов'язаний буде перейти на загальну систему оподаткування. 

Абзацем 3 п. 59.1 ст. 59 ПКУ передбачено, що податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 60 НМДГ, тобто 1020,00 грн. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує 60 НМДГ, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

А у разі, якщо порушення (несплата) виявиться при перевірці органом ДФС, то платник податку зможе повернутися на сплату єдиного податку тільки через чотири квартали поспіль з моменту прийняття органом ДФС рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку згідно пп. 299.11 ПКУ.

Отже, за умови сплати 30.03.2020 р. єдиного податку не на той рахунок, ФОП потрібно з моменту виявлення помилки подати заяву та дочекатися перерахування коштів з рахунку ЄСВ на рахунок єдиного податку чи повернення цих коштів на рахунок ФОПа (на це є 20 днів), а потім самостійно перерахувати ці кошти за правильними реквізитними в погашення податкового боргу.  Також, у ФОП є два картали, тобто до 30.09.2020 р. у ФОПа є час, щоб повернути кошти, що були сплачені не на той рахунок та сплатити податковий борг, щоб не переходити на загальну систему оподаткування. При цьому, штраф на час дії карантину, на сьогодні його продовжено до 31 липня, не накладатиметься.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436