• Посилання скопійовано

Чи має право ФОП – «єдинник»з доходом до 1,5 млн грн без застосування РРО перебувати на ІІ групі?

ФОП – платник ЄП ІІ група оплачує товар готівкою та безготівково. Продається товар тільки за безготівковим розрахунком. Чи має право ФОП перебувати на ІІ групі ЄП без застосування РРО, оскільки розрахунки за проданий товар відбувається тільки через розрахунковий рахунок?

Відповідно до абз. 3 пп. 296.10 ПКУ, РРО не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку 2-4 груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад вказану суму застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Про те, що у разі перевищення обсягу доходу 1 млн грн ФОП – платник єдиного податку зобов'язаний застосовувати РРО або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків, повідомляло ДПС у м. Києві в ІПК від 11.05.2018 р. №2099/ІПК/26-15-14-09-13/ІПК.

Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом про РРО. Дія цього Закону поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім ПКУ, не допускається.

Пунктом 6 ст. 9 Закону про РРО визначено, що РРО та РК не застосовуються при продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення) (наданні послуг) ФОП, які відповідно до ПКУ відносяться груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

РРО також не застосовуються у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку), тобто якщо ФОП не проводить розрахункових операцій.

ДПС в ІПК від 29.11.2019 р. №1646/6/99-00-05-04-01-15/ІПК повідомляє, що ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, при здійсненні розрахункових операцій виключно у безготівковій формі (шляхом перерахування коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку, а також шляхом внесення готівки через касу банку або через банківський термінал для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок) можуть не застосовувати РРО незалежно від виду діяльності та обсягу отриманого доходу.

Отже, єдиною умовою незастосування РРО ФОП – платниками єдиного податку, обсяг доходу яких перевищив 1 млн. грн., є  здійснення розрахункових операцій виключно у безготівковій формі та непроведення розрахункових операцій. При цьому, застосування РРО є не передумовою для переходу до 3 групи платників єдиного податку, якщо граничний обсяг доходу у 1,5 млн грн не перевищено.

При цьому спосіб оплати постачальникам при купівлі товару в даному випадку не має значення. ФОП може оплачувати придбання товару як готівкою, так і безготіково.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»