• Посилання скопійовано

Чи можна «єдиннику» вважати оплату за участь у конгресі по завивці волосся оплатою за послуги перукарень?

У свідоцтві «єдинника» ІІ групи (ФОП) зазначені такі коди КВЕД: 96.02 – послуги перукарень та салонів краси та 70.22 – консультування з питань комерційної діяльності та керування. ФОП отримав на поточний рахунок оплату від фізособи (населення) у квітні 2019 р., з призначенням платежу - «За участь у конгресі по завивці волосся». Чи можна це вважати оплатою за послуги перукарень та салонів краси? Якщо ні, то що робити?

Щодо діяльності з консультування з питань комерційної діяльності й керування (код КВЕД 70.22) ДПС в ІПК від 26.07.2019 р. №3523/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначає: пп. 291.5 ПКУ у визначені види діяльності, при здійсненні яких суб'єкти господарювання (юридичні особи та ФОП) не можуть бути платниками єдиного податку 1–3 груп, це, зокрема, діяльність з управління підприємствами (код 74.15.0 за КВЕД-2005), що за КВЕД-2010 відповідає кодам:

  • 64.20 – Діяльність холдингових компаній;
  • 70.10 – Діяльність головних управлінь (хед-офісів);
  • 70.22 – Консультування з питань комерційної діяльності й керування.

Умовою, за якою суб'єкт господарювання не може бути на спрощеній системі оподаткування, є обрані ним види діяльності, зазначені у пп. 291.5.1 ПКУ, які заявлені ним при державній реєстрації.

ДПС у Вінницькій області в ІПК від 07.12.2017 р. №2883/ІПК/02-32-13-02 вважає, що обмеження щодо діяльності з надання послуг, консультування з питань комерційної діяльності й керування пп. 291.5 ПКУ не встановлені.

Такий висновок базується на тому, що код виду діяльності не обов'язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності – це припущення, а не доказ (абз. 8 п. 1 КВЕД-2010).

Нагадаємо, що відповідно пп. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Тому в ситуації, що розглядається, ФОП – платник єдиного податку для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому пп. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

 

Щодо надання послуг перукарнями та салонами краси (код КВЕД 96.02) 

Відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010 до послуг перукарських та інших послуг щодо доглядання за зовнішністю (96.02) належать:

  • послуги перукарські та інші послуги щодо доглядання за зовнішністю (код 96.02.1);
  • послуги перукарські для жінок і дівчат (код 96.02.11);
  • послуги перукарські для жінок і дівчат (код 96.02.11-00.00);
  • послуги перукарські та щодо гоління для чоловіків і хлопців (код 96.02.12);
  • послуги перукарські та щодо гоління для чоловіків і хлопців (код 96.02.12-00.00).

Крім того, види перукарських послуг, що сертифікуються, наведені у додатку А до Порядку сертифікації послуг перукарень (ПС-ОСП-04-2016) та в ДСТУ 4094-2002 Послуги перукарень. Загальні вимоги.

Виходячи з викладеного, та враховуючи, що в ДКПП організуванню конгресів і торговельних виставок встановлено окремий код 82.30, послуги із забезпечення участі в конгресі по завивці волосся не належить до перукарських послуг.

 

Оподаткування

У пп. 2 пп. 293.2 ПКУ зазначено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для ФОП, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць для 2 групи платників єдиного податку – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати (у 2019 р. – 834,60 грн).

У разі отримання доходу від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку 2 групи, та/або від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, для ФОП - платників єдиного податку групи ІІ встановлюється ставка єдиного податку у розмірі 15% (пп. 2 та 4 пп. 293.4 ПКУ).

 

Щодо «повернення» послуг

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦКУ за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

ДПС у Харківський області в листі від 19.05.2016 р. №262/ФОП/20-40-13-01-15 повідомляє, що нормами законодавства передбачено, що договір про надання послуг є складним зобов'язанням, що складається з двох зобов'язань:

1) правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник має право вимагати виконання цього обов'язку;

2) правовідношення, в якому замовник зобов'язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.

Тобто неможливо повернути послугу, яка спожита в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (не можна «заспівати назад» пісню, яку виконавець вже проспівав, а слухач прослухав).

Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 906 ЦКУ).

Отже, після забезпечення участі замовника в конгресі по завивці волосся відмінити цю подію та «повернути» послугу не можливо. Проте можна повернути кошти як помилково сплачені до настання цієї події.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436