• Посилання скопійовано

Пільга зі сплати за землю: чи має право на неї «єдинник» - орендодавець та позичальник?

Чи має право ФОП - платник ЄП ІІІ групи (3%) скористатися пільгою зі сплати за землю, якщо частина власних приміщень використовується для підприємницької діяльності, а інша частина або здається в оренду як фізособою, або надається за договорами позички платникам ЄП ІІ групи?

Запитання:

ФОП – платник ЄП ІІІ група (3%) та платник плати за землю має у власності приміщення, частина з яких використовується для підприємницької діяльності, а інша частина або здається в оренду як фізособою, або надається за договорами позички платникам єдиного податку ІІ групи. У квітні міська рада прийняла рішення про надання пільги зі сплати земельного податку з 01.05.2019 р. Чи має право такий ФОП скористатися цією пільгою? Чи треба подавати уточнюючий розрахунок?

 

Відповідь:

Насамперед зазначимо, що у додатку до рішення Сарненьської міськради від 19.04.2019 р. №1160 встановлено перелік пільг зі сплати земельного податку для груп платників податків, категорій/цільового призначення земельних ділянок, зокрема, 03.07 для будівництва й обслуговування будівель торгівлі. Розмір пільги становить 65% суми податкового зобов’язання за рік.

У пп. 284.2 ПКУ зазначено, якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право.

У разі, якщо платники податку, які користуються пільгами з земельного податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території (абз. 1 пп. 284.3 ПКУ).

Вказана норма не поширюється лише на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування. 

Крім того, норми пп. 4 пп. 297.1 ПКУ звільняють платників єдиного податку від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності.

ДФС у м. Києві від 20.07.2017 р. №1269/ІПК/10/26-15-12-04-18 також повідомляє, що звільнення від сплати земельного податку, передбачене пп. 4 пп. 297.1 ПКУ, поширюється на платника єдиного податку лише за умови використання ним земельної ділянки для провадження господарської діяльності, зокрема, надання її в оренду за укладеними та зареєстрованими у визначеному порядку цивільно-правовими угодами.

При цьому за земельну ділянку (її частину), що не використовується в господарській діяльності, земельний податок сплачується платником на загальних підставах.

Щодо відносин за договорами позички зазначимо таке:

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 827 ЦКУ за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. При цьому положеннями ч. 3 ст. 828 ЦКУ передбачено, що договір позички будівлі, іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у формі, яка визначена відповідно до ст. 793 ЦКУ.

У цій статті зазначено, що договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у письмовій формі. Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

Договір позички відрізняється від договору найму (оренди) лише тим, що користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними (2 ст. 827 ЦКУ).

Укладання договору найму (оренди) передбачає платність. При цьому плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою (ст. 797 ЦКУ).

Однак як за договором оренди (найму), так й за договором позички певна частина приміщення не використовується платником єдиного податку для провадження власної господарської діяльності.  Тому пільги у розмірі 100%, встановлені пп. 4 п. 297.1 ПКУ, поширюється лише на частину приміщень, які платник єдиного податку використовує у господарський діяльності. Оскільки Рішенням №1160 пільги встановлені для будівництва й обслуговування будівель торгівлі, вони не поширюються на надання у позичку та оренду частини будівель торгівлі.

Отже, ФОП не має права скористатися цією пільгою. Тому уточнюючий розрахунок з земельного податку подавати не треба.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436