• Посилання скопійовано

Повернення коштів «єдинником»: як відобразити в Книзі обліку доходів?

Як відобразити повернення коштів в Книзі обліку доходів, якщо кошти були зараховано на рахунок в один день, а повернуто через 6 днів, при наявності листа про повернення та в один звітний період (квартал)? Які будуть дати занесення записів в Книгу обліку доходів?

Податківці у "ЗІР" (підкатегорія 107.08) зазначають, що до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) – платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (пп. 5 п. 292.11 ПКУ).

Отже, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору відбувається у періоді їх отримання, то такі кошти не включаються до складу доходу фізособи – платника єдиного податку І – ІІІ груп та не підлягають відображенню у податковій декларації.

У разі, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, фізособа - платник єдиного податку І – ІІІ груп повинна включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, у якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, у якому відбувається їх повернення.

Форми Книги обліку доходів, Книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення затверджені наказом Мінфіну №579.  Відповідно до п. 5 Порядку №579 записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Тож у день зарахування коштів слід занести відповідну суму у графу 2 як вартість проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. У день повернення коштів слід занести суму повернення у графу 3 як суму повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати. Скоригований дохід наводиться у графі 4 Книги. За умовами запитання надходження і повернення відбулося в одному звітному періоді, тож у декларацію єдиного податку ці кошти не включаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»