• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» здійснювати діяльність з надання розважальних послуг?

ФОП (платник ІІІ групи ЄП, КВЕД 90.01 та 90.03) планує виступати індивідуально та у колективі з гумористичними номерами в різних населених пунктах. Чи немає перешкоди в такому випадку для перебування на спрощеній системі?

Перелік заборонених для платників єдиного податку видів діяльності наведено у п. 291.5.1 ПКУ. Зокрема у ч. 10 вищезгаданого пункту зазначено лише про заборону проведення діяльності з організації, проведення гастрольних заходів.

Водночас, гастрольні заходи - видовищні  заходи  (фестивалі, концерти, вистави, лекційно-концертні, розважальні програми, виступи пересувних циркових колективів, пересувні механізовані атракціони типу "Луна-парк" тощо) закладів, підприємств, організацій культури, творчих колективів, у тому числі тимчасових, окремих виконавців за межами їх стаціонарних сценічних майданчиків (ст. 1 Закону №1115).

Тобто розважальні виступи в різних населених пунктах з гумористичними номерами цілком підпадає під термін гастрольні заходи.

При цьому, чіткого визначення організації чи проведення гастрольних заходів законодавчими актами не визначено.

Визначення наведено лише такому терміну як організатори гастрольних  заходів - суб'єкти господарювання, що займаються організацією гастрольних заходів на території України і статутними документами яких передбачено таку особу. Особа, яка виступає фактично проводить і організовує такий захід, але самостійно без залучення сторонніх осіб. Тому є ризик, що така діяльність може бути трактована податківцями під час перевірки як діяльність, яка не дає права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Своєю чергою варто звернути увагу, що обидва КВЕДи (і 90.01 і 90.03) містяться у  Переліку видів діяльності (за КВЕД 009:2010), які мають право здійснювати платники єдиного податку, що обрали I, II групу єдиного податку. Це означає, що даний вид діяльності допустимий і для платників ЄП, що обрали спрощену систему оподаткування на ІІІ групі єдиного податку.

Окрім цього районні міські ради, навіть встановлюють відсоткову ставку для такого виду діяльності (зокрема, Глухівська міська рада тут).

Отже, загалом податківці не заперечують проти здійснення такої діяльності, проте єдинникам варто бути обережним і все ж таки отримати від податківців індивідуальну податкову консультацію щодо цього запитання. У такому випадку ІПК буде для такого платника податків захистом від контролюючого органу під час перевірки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»