• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» надавати послуги щодо консультування з питань комерційної діяльності?

Чи може фізособа - підприємець, платник ІІІ ЄП, надавати послуги за КВЕД 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування»?

У п. 291.5.1 ПКУ наведено перелік видів діяльності, які не можуть здійснювати платники єдиного податку. Зокрема, не можуть бути платниками ЄП ІІІ групи  підприємці, що здійснюють діяльність з управління підприємствами. 

При цьому, як зазначають податківці, вид діяльності «Управління підприємствами» (код 74.15.0 КВЕД ДК 009:2005) передбачає діяльність головних управлінь (хед-офісів) та включає діяльність холдингових компаній, які залучені до керування, а також діяльність головних управлінь (хед-офісів), централізованих адміністративних офісів та різних офісів, які здійснюють ведення справ, спостерігають та керують іншими підрозділами компанії або підприємствами, здійснюють стратегічне або організаційне планування, беруть участь у прийнятті рішень (код 70.10 КВЕД ДК 009:2010).

Своєю чергою, податківці у ІПК від 03.09.2018 р. №3816/ІПК/02-32-13-02 зазначають, що обмеження щодо діяльності платників ЄП ІІ групи з надання послуг іншим платникам ЄП, або населенню щодо консультування з питань комерційної діяльності й керування п. 291.5 ПКУ не встановлені.

Водночас, у зазначеній вище консультації також роз’яснюється, що код виду діяльності не обов’язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності це припущення, а не доказ. 

Отже, на думку автора, вид послуг «консультування з питань комерційної діяльності» не підпадає під визначення «управління підприємством», а отже,  підприємець, що здійснює таку діяльність, може обрати спрощену систему оподаткування. Однак вирішальне значення має не зазначений КВЕД, а фактичний вид діяльності, який здійснює підприємець (консультування чи безпосередньо керування).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»