• Посилання скопійовано

Розрахунок через термінал: як визначити дохід «єдинника»?

Покупець здійснив оплату фізособі-підприємцю (платнику ІІІ групи єдиного податку) через термінал у розмірі 30 тис. грн. На рахунок підприємця кошти поступили на наступний день у сумі 29400 грн (за мінусом комісії банку на еквайринг). На яку дату та у якому розмірі слід визнати дохід підприємцю?

Згідно з п. 292.1 ПКУ дохід фізособи - підприємця - це дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Щодо дати визнання доходу думка податківців доволі стала. Як і раніше, так і зараз («ЗІР» категорія 107.04), податківці зазначають, що датою отримання доходу буде дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок.

А от щодо суми, яку необхідно відобразити у складі доходу, однозначної норми ПКУ немає. Щодо цього думка податківців змінювалась. Так, у попередніх консультаціях вони зазначали, що сумою доходу у випадку, якщо покупець розраховується через термінал, буде повна сума виручки (з врахуванням комісії, утриманої банком) – наприклад, див. ІПК №3099/К/99-99-13-01-02-14 від 21.12.2017 р.

Однак, в інших консультаціях вони зазначають таке: «у разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (послуги) доходом фізичної особи – платника – єдиного податку вважається вся сума, що надійшла на розрахунковий рахунок», тобто без врахування комісії банку.

Такий підхід є доволі ризикованим, адже листи податківців та роз’яснення «ЗІР» мають лише «рекомендаційний» характер.

На нашу думку, правильним буде відображати повну суму виручки, яка була сплачена покупцем через термінал (за чеком термінала), адже комісія банку фактично є витратами ФОП на банківські послуги, а «єдинники» не мають права на зменшення суми отриманого доходу на суму понесених ними витрат. У цьому випадку не буде заниження доходу на суму комісії банку.

Але якщо підприємець планує дотримуватись другого варіанту (відображати дохід за вирахуванням комісії банку), йому варто отримати індивідуальну податкову консультацію щодо цього, яка буде мати для нього юридичну силу. Порядок отримання та наслідки застосування консультацій визначені ст. 52 та ст. 53 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»