• Посилання скопійовано

Оподаткування ФОП-"загальника" на суму отриманої компенсації за оплату праці ВПО?

Як оподатковується компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО, отримана ФОП на загальній системі оподаткування, відповідно до Постанови №331? На які рахунки, в які терміни необхідно перераховувати суму утриманого ПДФО? Як відобразити ці доходи в декларації про доходи ФОПа на загальній системі за результатами звітного року?

Про компенсацію

Особливості виплати цієї компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО) встановлено Порядком №331. Про такі особливості ми писали тут.

 

Оподаткування фізособи

Про оподаткування можна почитати консультацію ДПС у Дніпропетровській області тут

Там зазначено, що сума коштів, отримана ФОПом у вигляді компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, не пов’язана з господарською діяльністю ФОПа, то сума таких коштів не включається до його доходу, але такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

Таким чином, отримана компенсація — це дохід фізособи, яка є ФОП, а не дохід ФОПа від підприємницької діяльності. Тож і оподатковується така компенсація, як дохід фізособи.

Але про деталі оподаткування в наведеній консультації нічого не сказано.

На наш погляд, дохід у вигляді компенсації вписується в критерії, наведені в пп. 165.1.1 ПКУ, як сума компенсації, яку отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. А такі доходи не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу.

На жаль, думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь рекомедуємо отримати індивідуальну податкову консультацію.

Хоча податківці на місцях усно консультують таким чином, що подібні доходи оподатковуються як інші доходи, тож з них утримується ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%).

 

Відображення компенсації в декларації, сплата податків

Суму доходу у вигляді компенсації фізособа відображає в річній декларації про майновий стан і доходи, тобто в тій самій декларації, в якій вона декларує доходи від підприємницької діяльності ФОП.

Ця сума доходу відображається в рядку 10.13 «Інші доходи» колонки 3 «Сума доходів» декларації. Якщо вирішено сплатити  податки, то їх відображають в колонках 6 (ПДФО) і 7 (ВЗ).

Сплачують ці податки за місцем податкового обліку фізособи (див. тут), до 1 серпня року, наступного за звітним (див. пп. 179.7 ПКУ).

Платники податку – фізичні особи, які зобов’язані подати податкову декларацію, сплачують податкові зобов’язання за кодами бюджетної класифікації (див. тут):  

  • «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»; 
  • «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування». 

Актуальна інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків, зборів та платежів, відкритих Державною казначейською службою України, розміщується та оновлюється на офіційному вебпорталі ДПС.

Інформація про рахунки за областями знаходиться тут.

Якщо фізособа вважатиме, беручи до уваги наведені нами вище аргументи, можливо, підкріплюючи свою думку індивідуальною податковою консультацією, що зазначені доходи у вигляді отриманої компенсації не підлягають оподаткуванню, то їх відображають в рядку 11 і 11.3 декларації. У цьому разі колонки 6 і 7 в рядку 10.13 (див. вище) не заповнюватимуться.

З іншого боку, ФОП як роботодавець має право віднести нараховану заробітну плату до витрат своєї підприємницької діяльності, тож у кінцевому підсумку виходимо на нуль:

  • Заробітна плата працівника-ВПО включається до витрат ФОПа і зменшує його підприємницький дохід;
  • Отримана компенсація вважається оподатковуваним доходом ФОПа-роботодавця як фізособи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»