• Посилання скопійовано

Плата за користування платники дорогами у витратах ФОПа

ФОП на загальній системі займається міжнародними транспортними перевезеннями, оплачує сервіси користування платними дорогами в Німеччині карткою-ключем на сайті сервісу. З банківського рахунку гроші знімаються з призначенням платежу: 2121 **** **** 3541 02.08.2023 р. 13:38:49 Авто: Eventim / Paytoll, Amsterdam. 2121 **** **** 3541 12.08.2023 р. 20:22:41 Авто: WWW.ETOLL.GOV.PL 02, WARSZAWA. Чи можна віднести до складу витрат?

Дорожній збір

У запитанні спершу зазначено про платні дороги в Німеччині. Але в призначенні платежу наведено адресу: WWW.ETOLL.GOV.PL.

Це електронна адреса сервісу e-TOLL, який створено, впроваджено, підтримується та контролюється податковим органом Польщі, з метою збору плати за послуги на ділянках платних доріг у Польщі.

Тобто згідно з наведеним призначенням платежу оплата здійснена за користування платними дорогами у Польщі, а не Німеччині.

У розділі «Питання і відповіді» цього сайту зазначено, що електронний збір є державним збором (ст. 5 Закону про державні фінанси, стягується Головою НРО).

Там же зазначено, що дебетове повідомлення (також електронне повідомлення, доступне в IKK) є офіційним бухгалтерським документом і може бути включене до бухгалтерського обліку компанії.

Тобто, документом, який підтверджує суму нарахованого до сплати збору є дебетове повідомлення, доступне в особистому кабінеті платника (ФОП) в e-TOLL.

Очевидно, що такий документ в електронному вигляді буде підтвердженням суми нарахованих витрат. Про це детальніше тут.

А виписка банку, де зазначено про списання коштів, буде документом, яким підтверджується оплата таких витрат. 

На вимогу податкових органів такі документи потрібно роздрукувати (див. ч. 6 ст. 9 Закону про бухоблік). ФОП можуть використовувати цю норму Закону про бухоблік, яка регулює особливості первинних документів в діяльності юросіб за аналогією.

Таким чином, при суворому підході, для повноцінного підтвердження витрат, на наш погляд, потрібно два документи – і документ про нарахування збору, і документ про його оплату.

Хоча при зваженому підході досить і одного документа – виписки з банківського рахунку. Адже у виписці міститься повна інформація про платіж, з якої зрозуміло, за який період оплата (з 02.08 по 12.08.2023 р.), і що це оплата дорожнього збору.

Але яким підходом користуватиметься конкретний перевіряючий, ми не знаємо. Тому для уникнення непорозумінь доречно мати обидва документи.

 

Чи можна на ці витрати зменшити підприємницький дохід?

Згідно з нормами пп. 177.4 ПКУ, до переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП, належать:

  • суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності ФОП (див. пп. 177.4.3 ПКУ);
  • інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в пп. 177.4.1-177.4.3 ПКУ, до яких відносяться витрати на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (див. пп. 177.4.4 ПКУ).

Оплату дорожнього збору за проїзд платними дорогами можна вважати і сумою зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності ФОП, і оплатою послуг, прямо пов’язаних з наданням послуг. 

Нагадаймо, що ФОП надає послуги автомобільних перевезень. Тому, на наш погляд, оплата зазначеного збору – це, з однієї сторони, оплата збору, пов’язаного з проведенням господарської діяльності ФОП, з іншого боку, це вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з наданням послуги автоперевезення. Тому оплата зазначеного збору, на наш погляд, відноситься до витрат ФОП.

Але для уникнення непорозумінь з податковою службою може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»