• Посилання скопійовано

Як ФОП може виплати собі як фізособі чистий дохід?

Як ФОП має відобразити у формі №1ДФ виплату чистого доходу: з рахунку ФОП на свою особисту картку фізособи? Чи є якісь обмеження щодо виплати (гранична сума) чистого доходу ФОП на особисту картку? Що потрібно вказувати у призначенні платежу під час здійснення такої операції?

Відповідно до ст. 44 ГКУ, підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Таким чином, ФОП має право вільно користуватися коштами для власних потреб з рахунку ФОП, за умови сплати всіх передбачених податків. Так само консультує і податкова (див., наприклад, тут, тут). Аналогічно зазначено у відповідях податкової на питання в підкатегорії 104.11, ЗІР: «Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?» та в підкатегорії 107.05, ЗІР: «Чи може ФОП – платник ЄП використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?».

Причому такі перераховані ФОП кошти не підлягають оподаткування ПДФО та ВЗ, адже з них вже сплачені податки. Про це ми писали тут. Тому відображати такі кошти в формі № 1ДФ не потрібно.

У ст. 44 ГКУ сказано про можливість використання прибутку тільки в разі сплати всіх податків. Але відповідної процедури дотримання такої умови чинне законодавство не містить. Про це ми писали, наприклад, тут та тут. Тому фактично ФОП може перерахувати зі свого підприємницького рахунку на рахунок фізичної особи будь-яку суму коштів, без якихось обмежень і без прив’язки до факту сплати з цих коштів податків.

Щодо тексту «призначення платежу» при перерахуванні коштів на рахунок фізособи з підприємницького рахунку ФОП, то чинне законодавство якихось вимог саме до цього платежу не містить.

Згідно з пп. 3.7 Інструкції №22, реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. Платник відповідає за дані, що зазначені в реквізиті платіжного доручення «Призначення платежу». Банк перевіряє заповнення цього реквізиту на відповідність вимогам, викладеним у цій главі, лише за зовнішніми ознаками.

Таким чином, резвізит платіжки «Призначення платежу» заповнюється платником так, щоб було зрозуміло, що це за платіж. Заповнюється своїми словами, без дотримання якихось формальних вимог.

Наприклад, текст може бути таким: «Чистий прибуток, отриманий від підприємницької діяльності, після сплати встановлених законодавством податків», чи щось подібне. За рекомендацією щодо заповнення тексту «Призначення платежу» можна звернутися до банку, в якому відкрито рахунок ФОП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»