• Посилання скопійовано

Продаж фізособою корпоративних прав за ціною нижчою від номінальної

Частка корпоративних прав у фізособи-нерезидента (засновника ТОВ) складає 99,97% (4,5 млн грн). Чи може фізособа продати всю свою частку іншому засновнику - ТОВ на ЄП за меншу суму, наприклад, за 100 тис. грн. Які наслідки?

У разі відчуження частки змінюється тільки склад учасників ТОВ-«загальносистемника», а розмір власного капіталу такого ТОВ залишається незмінним.

Законодавством не заборонено продавати корпоративні права за ціною нижчою за номінальну. Зазначимо, що обов’язково ціну продажу має бути зазначено в договорі купівлі-продажу прав.

Що стосується фізособи-продавця, то внаслідок продажу корпоративних прав за ціною нижчою за номінальну, виникне збиток від операцій з інвестактивами (пп. 170.2.3 ПКУ). При цьому, обов’язково мати документи, що підтверджують вартість придбаних прав та, відповідно, ціну продажу.

Відповідно, якщо виникає збиток, то немає об’єкту для оподаткування ні ПДФО, ні ВЗ.

Згідно з абз. 3 пп. 170.2.6 ПКУ у разі, якщо загальний фінрезультат за наслідками року є від’ємним, то він переноситься до зменшення загального фінрезультату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення.

 

На замітку!

Слід зазначити, що до 01.01.2015 року при продажу корпоративних прав нижче номіналу був ризик визнання податковим органом такої операції такою, що не відповідає принципу ділової мети.  Відповідно до пп. 14.1.231 ПКУ, розумна економічна причина  – це причина, яка може бути наявна лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності. Втім, це було важливо для платників податку на прибуток. Та в будь-якому випадку вважаємо, що після 01.01.2015 ознаки «ділової мети» до операцій з продажу корпоративних прав не можуть застосовуватися.

 

Що стосується покупця – платника ЄП, то й тут податкових наслідків не буде, в цьому випадку може виникнути лише дохід в бухобліку.  Фінансові інвестиції, куплені за грошові кошти, обліковують при первісному визнанні за фактичною собівартістю. Вона складається з ціни придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансової інвестиції (п. 4 П(С)БО 12). Далі на кожну дату балансу вартість фінінвестицій переглядають, використовуючи один з методів оцінки з пп. 8-11 П(С)БО 12.

Так, фінансові  інвестиції  (крім  інвестицій,  що  утримуються підприємством до їх погашення або обліковуються за методом  участі в   капіталі)  на  дату  балансу  відображаються  за  справедливою вартістю (п. 8 П(С)БО 12).

Фінансові інвестиції, що обліковуються за методом участі в  капіталі,  на  дату  балансу  відображаються  за  вартістю,  що визначається  з  урахуванням  зміни  загальної  величини  власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між  інвестором  і об'єктом інвестування (п. 12 П(С)БО 12).

 

На замітку!

Дотримання умов звичайної ціни також важливо для платників податку на прибуток, а тому ТЦУ не розглядаємо.

 

При цьому, нагадаємо, що все одно покупець, виплачуючи дохід за продаж фізособою корпоративних прав, має відобразити таку виплату у формі №1ДФ з ознакою доходу «112».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»