• Посилання скопійовано

ТОВ на ЄП: «неіснуючий» борг по ЄСВ за середньою зарплатою для бійця

В березні 2022 р. працівник уклав контракт з ТрО. ТОВ на ЄП прийняло рішення не сплачувати ЄСВ. Середню зарплату було нараховано і виплачено. В 2022 році не було категорії ЗО 75 і було здано звіт за працівника з КЗО «1». Відповідно не було можливості видалити суму ЄСВ, крім того заповнений рядок з кодом 13. Як зняти неіснуючий борг по ЄСВ? Що робити з кодом 13?

Підпунктом 9-20 розділу VІІІ «Прикінцеві положення» Закону про ЄСВ встановлено, що під час періоду мобілізації,  визначеного Указом Президента України № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію», роботодавці - платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Такими особами є:

  • фізособи - підприємці, які належать до ІІ та ІІІ груп платників ЄП;
  • юрособи, які належать до ІІІ групи платників ЄП.

Прийняте рішення щодо несплати ЄСВ з середнього заробітку мобілізованого працівника мало бути оформлене наказом.

І тут, відразу звертаємо увагу, що дана норма не містить виключення щодо працівників, які добровільно підписали контракт з ТрО. Дана норма, як бачимо стосується лише мобілізованих до ЗСУ. Тому вищезазначені особи безпідставно скористалися пп. 9-20 розділу VІІІ «Прикінцеві положення» Закону про ЄСВ та прийняли рішення щодо несплати ЄСВ з середнього заробітку нарахованого бійцю ТрО.

Дане ТОВ на ЄП повинне було з моменту підписання працівником контракту з ТрО і до сьогодні не лише нараховувати середній заробіток (зберігати робоче місце та посаду) але й нараховувати та сплачувати ЄСВ.

Тож, на даний час у ТОВ на ЄП є реальна сума заборгованості по ЄСВ до сплати, яку потрібно погасити. За рахунок держбюджету ця сума ЄСВ погашатися не буде, як це передбачено для мобілізованих до ЗСУ. При цьому додаток 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ заповнено правильно, тож уточнювати його не потрібно. Також правильною є доплата ЄСВ до мінімального розміру з КТН «13». 

Щодо категорії ЗО зазначимо: дійсно, при звітуванні за I, II, III квартали 2022 року у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ середній заробіток бійцям або добровольцям ТрО відображався як заробітна плата:

  • з кодом категорії застрахованої особи "1" для 22%;
  • з кодом категорії застрахованої особи "2" (для особи з інвалідністю) для 8,41%.

Після внесення змін до Наказу №189, які  набули чинності з дня його офіційного опублікування (09.08.2022 р.) звітувати за новою формою єдиної звітності необхідно було з 01.01.2023 р. за IV квартал 2022 р., вказавши в додатку 1 КЗО «75 «громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони»», що дозволить роботодавцям, визначеним абз. другим п. 1 ч. першої ст. 4 Закону про ЄСВ, відображати суми нарахованої середньої зарплати зазначеним застрахованим особам на час виконання ними державних або громадських обов’язків.

У випадку якщо юрособа на ЄП не застосувала при нарахуванні середнього заробітку бійцю ТрО КЗО «75» у IV кварталі 2022 р., а вказала «1», то потрібно подати єдину звітність з типом «Уточнююча» та виправити допущену несумову помилку через коригування рядків за ознаками «1» рядок на вилучення та «0» рядок на введення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»