• Посилання скопійовано

Продаж легкового автомобіля платником юрособою - "єдинником"

ТОВ – платник ІІІ групи ЄП, платник ПДВ (основний вид діяльності 68.20) хоче продати два легкових автомобілі. Ці авто обліковувалися у ТОВ як ОЗ на рахунку 105. Договірна вартість продажу не нижча за залишкову вартість авто. Чи не загрожують ці операції перебуванню ТОВ на ЄП ІІІ групи? Як визначити дохід від продажу авто та на яку дату?

Перш за все скажемо, що ТОВ на єдиному податку може продавати основні засоби. Порядок обліку та оподаткування не залежить від того, кому продаються автомобілі – фізичним чи юридичним особам.

Відповідно до пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані перейти на загальну систему у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстріплатників єдиного податку, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності. Для даного випадку це означає, що цьому ТОВ потрібно перед продажем автомобілів внести до реєстру платника єдиного податку відповідний вид діяльності. Код діяльності за КВЕД потрібно обрати за класифікатором (відповідно до п. 10.9 Правил користування сервісом «Консультації» ми не надаємо консультації щодо вибору конкретних кодів за КВЕД). Якщо ТОВ продасть автомобілі без внесення відповідного КВЕД до реєстру, є ризик втрати права на спрощену систему.

Автомобіль належить до підакцизних товарів, але акциз сплачується при ввезенні автомобіля і після цього він втрачає статус підакцизного товару, оскільки повторно акциз вже не сплачується. Докладніше про це – у нашій новині.

Залишкова вартість автомобіля – це лише облікова категорія і жодним чином вона не впливає на продажну ціну, тобто ТОВ має право продавати автомобілі за будь-якою ціною, як вище, так і нижче залишкової вартості. Також нормами ПКУ не передбачено обов’язкової умови юридичним особам – платникам єдиного податку здійснювати продаж основних засобів за ціною не нижчою від їх оціночної вартості – див. тут та тут.

Якщо з дати введення в експлуатацію автомобіля до дати його продажу пройде:

  • більше 12 місяців, то оподатковуваний дохід визначається як різниця між договірною ціною і залишковою балансовою вартістю такого автомобіля на день продажу;
  • 12 календарних місяців і менше – оподатковуваний дохід признається в сумі договірної ціни автомобіля.

Зазначена норма визначена п. 292.2 ПКУ – див. нашу новину тут.

Докладно про визначення доходу єдинника-юрособи від продажу ОЗ,  а також про нарахування ПДВ ми писали у цьому матеріалі. З дати підготовки цього матеріалу порядок оподаткування продажу ОЗ єдиним податком та ПДВ не змінилися. 

Зокрема, база оподаткування ПДВ операцій з постачання необоротних активів не може бути нижча від балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції. В даному випадку ціна продажу не нижча балансової вартості, тому ПДВ нараховується на продажну вартість автомобілів.

Дохід для цілей оподаткування єдиним податком виникає на дату отримання оплати в грошовій формі за продані автомобілі. Також нагадаємо, що платники ЄП не можуть застосовувати негрошові способи розрахунків – п. 291.6 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»