• Посилання скопійовано

Чи платити ренту за спецводокористування при заборі води із ставка платником ЄП групи IV?

Фермерське господарство, платник ЄП групи IV, планує здійснювати зрошення полів (вода із ставка). Чи буде воно платником рентної плати за спеціальне використання води?

Чи буде ФГ платником рентної плати за спецводокористування?

Ні, не буде. Адже про це прямо зазначено в пп. 5 п. 297.1 ПКУ: платники ЄП групи 4 звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з рентної плати за спеціальне використання води.

 

Дозвіл на спецводокористуванння

Але несплата збору не звільняє від необхідності отримувати дозвіл на спецводокористування.

Відповідно до ст. 49 Водного кодексу, спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування.

Спеціальне водокористування - це забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів (ст. 48 Водного кодексу).

Метою спецводокористування є задоволення в тому числі сільськогосподарських потреб.

Щоправда, не належить до спецводокористування забір та/або використання води в об’ємі до 5 куб.м. на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води.

Скоріш за все, для поливу використовується більше, ніж 5 куб.м. на добу. А тому ФГ, очевидно, доведеться отримувати дозвіл.

Особливості отримання дозволу наведені в ст. 49 Водного кодексу. Дозвіл видають територіальні органи Держводагентства.

У дозволі встановлюються ліміт:

  • забору води, 
  • використання води та 
  • скидання забруднюючих речовин.

 

Екологічний податок

Оскільки внаслідок забору води із ставка в дозволі передбачається й ліміт на скидання забруднюючих речовин, ФГ буде платником екологічного податку.

Нагадаємо, що платниками екологічного податку є в тому числі підприємства, які здійснюють скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти (пп. 240.1.2 ПКУ).

Об’єктом та базою оподаткування є обсяги та види забруднюючих речовин (пп. 242.1.2 ПКУ). Нагадаємо, що види таких речовин наводяться у дозволі на спецводокористування. Ставки податку наведені в ст. 245 ПКУ. Порядок обчислення податку наведено в пп. 249.5 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»