• Посилання скопійовано

Продаж корпоративних прав юрособою – «єдинником»

Юрособа на спрощеній системі оподаткування є засновником іншої юрособи і продає частку у статутному капіталі вартістю 150 тис. грн фізособі за ціною 155 тис. грн. Яка сума оподатковується ЄП: весь дохід чи різниця між розміром корпоративних прав та ціною їх продажу?

Згідно з пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом для юридичної особи платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Своєю чергою, відповідно до пп. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Водночас, податківці у ІПК 08.10.2018 р. № 4338/ІПК/8/09-19-12-04-17 (яку ми розглядали тут) зазначають, що у разі продажу корпоративних прав «єдинником» оподаткуванню єдиним податком підлягає сума коштів, отриманих від продажу корпоративних прав, незалежно від того, вищою або нижчою є продажна вартість цих прав ніж їх номінальна вартість.

Тобто податківці говорять саме про виручку від продажу таких корпоративних прав – суму коштів, яка буде оплачена фізособою підприємству.

Спрощена система оподаткування передбачає оподаткування саме суми отриманого доходу без врахування фінансового результату. А на П(С)БО 15 податківці спираються з метою класифікації операції як отримання доходу (зокрема, за умови збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу).

Тому в даному випадку оподаткуванню єдиним податком підлягає сума 155 000 грн, що надійшла на рахунок підприємства від фізособи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»