• Посилання скопійовано

Неповернена поворотна фіндопомога у юрособи-«єдинника»: які наслідки?

Юрособа-«єдинник» за ставкою 3% не повернув після закінчення 12 місяців ПФД від фізособи. Які дії підприємства в плані доходів та податків? Яким відсотком податку обкладається сума неповерненої ПФД в період 12 місяців? Які дії при її поверненні?

Відповідно до роз’яснення податківців в підкатегорії 108.01.02, «ЗІР», платник ЄП ІІІ групи, який отримує ПФД, не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

Таким чином, ЮО-«єдинник», який отримав ПФД, не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Особливості оподаткування ПФД, яку не повернув «єдинник» після закінчення 12 календарних місяців із дня отримання, висвітлено в роз'ясненні для фізосіб у «ЗІР». Окремого роз'яснення для ЮО немає, втім, оскільки норми тотожні як для ФО, так і ЮО, то, вважаємо, що ним варто керуватися ЮО.

Так, в підкатегорії 107.01.03, «ЗІР», сказано, що для ФОП - платників єдиного податку третьої групи, для яких податковим (звітним) періодом є календарний квартал, відображення суми поворотної фінансової допомоги, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, здійснюється за підсумками звітного кварталу, на який припадає термін повернення такої допомоги.

Оподаткування поворотної фінансової допомоги, отриманої ФОП - платником єдиного податку, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, здійснюється за ставками, визначеними у пп. 293.2293.3 ПКУ – 3% або 5%, тобто за звичайними ставками, за умови не перевищення обсягу доходу, визначеного пп. 291.4 ПКУ. При перевищенні у податковому (звітному) періоді обсягу доходу, визначеного пп. 291.4 ПКУ, платник єдиного податку зобов'язаний застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15% (пп. 1 пп. 293.4 ПКУ).

Таким чином, якщо у сумі із визнаним доходом від неповерненої ПФД у строк 12 місяців у ЮО-«єдинника» немає перевищення граничного доходу в 5 млн грн, то сума неповерненої ПДФ оподатковується за ставкою 3%, як й інші доходи ЮО.

Податкових коригувань (зменшення суми раніше визнаного доходу та ЄП) при подальшому поверненні ПФД, яка не була вчасно повернена у період протягом 12 місяців, нормами ПКУ не передбачено. Тобто, якщо протягом 12 календарних місяців не повернули ПФД, і визнали її доходом, а потім після цього ПФД повертається пізніше, ніж через 12 календарних місяців, то у звітному періоді повернення такої ПФД зменшення доходу вже не відбувається.

 

Зауважимо!

Одночасно з нормою пп. 292.1  ПКУ, для платників ЄП ІІІ групи та платників ПДВ діє інша норма (абз. 3 пп. 292.3 ПКУ): до суми доходу платника єдиного податку ІІІ групи, який є платником ПДВ за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Але як бути, якщо ця заборгованість – це поворотна фіндопомога, яка вже була оподаткована за пп. 292.1 ПКУ?

Відповіді на це питання податківці до сих пір не надали. Втім радимо не ризикувати та не чекати закінчення 3-х років із дати, зазначеної у договорі. Детальніше про це ми писали тут.

 

На замітку!

Оскільки для платників єдиного податку мають значення лише фактичні дати отримання та повернення ПФД, то продовження терміну дії договору жодним чином не впливає на оподаткування суми ПФД єдиним податком.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»