• Посилання скопійовано

Працівник юрособи сплатив за послуги ФОПу на ІІ групі: які наслідки?

Працівник юрособи скористався послугами ксерокопіювання ФОПа на ІІ групі. За ці послуги працівник оплатив особисті кошти та склав авансовий звіт. Чи не буде порушенням для ФОПа ІІ групи надання таких послуг працівнику юрособи?

Податківці в ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 107.01) на запитання: «Чи вважається порушенням умов перебування на другій групі платника ЄП ФОП, яка надала послуги іншій ФО (працівнику юридичної особи), що перебувала у відрядженні?», відповідають таке:

Відповідно до пп. 2 пп. 291.4 ПКУ до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 грн.

Відповідно до П(С)БО 16, витрати на відрядження можуть бути включені до складу загальновиробничих, адміністративних витрат, витрат на збут або інших операційних витрат. Податківці зазначають, що якщо фізособою – підприємцем – платником єдиного податку другої групи були надані послуги працівнику юрособи під час відрядження, і вартість послуг оплачується особисто таким працівником, то порушення умов перебування у другій групі платника єдиного податку не виникає.

Вважаємо, що у випадку з оплатою послуг ФОПу на ІІ групі працівником юрособи у податківців буде аналогічна позиція, адже має місце оплата послуг особисто працівником та оформлення авансового звіту (як у випадку з відрядженням). Втім  радимо все одно звернутися до ДФС за індивідуальною податковою консультацією щодо цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»