• Посилання скопійовано

Оренда та відшкодування комунальних послуг, що сплачуються фізособі: як оподаткувати?

Підприємство (на ІІІ групі ЄП, без ПДВ) орендує приміщення у фізособи. Крім орендної плати, підприємство відшкодовує вартість комунальних послуг орендодавцю. Чи підлягає оподаткуванню така вартість комунальних послуг? Як у податковій звітності це відобразити? Чи варто підприємству самостійно укласти договір з постачальниками комунальних послуг?

Відповідно до пп. 164.2.2 ПКУ до доходу фізособи від надання майна в оренду за цивільно-правовим договором оренди  включається вся сума грошових коштів, що сплачена за користування приміщенням – орендна плата  та за користування комунальними послугами – відшкодування вартості комунальних послуг орендодавцю. Врахування понесених витрати на оплату комунальних послуг не передбачено нормами ПКУ. Правила оподаткування доходів у вигляді орендної плати за оренду нерухомого майна встановлені у п. 170.1 ПКУ.

Отже, якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то у договорі оренди має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації).

Якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг фізособі повністю включається до доходу фізособи - платника ПДФО та ВЗ від надання нерухомості в оренду.

Оподаткування ПДФО таких доходів у фізособи відбуватиметься за ставкою, передбаченою п. 167.1 ПКУ (18%) та військовим збором (1,5%).

Податковий агент  - юрособа, що нараховує (виплачує) дохід фізособі за надання нею в оренду нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, сплачує (перераховує) ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації).

Підприємство-орендар відображає нарахований та виплачений дохід у вигляді орендної плати за орендоване нерухоме майно та інформацію щодо утримання та перерахування до бюджету ПДФО і військового збору у формі №1ДФ. У розділі І ф. №1ДФ такий дохід слід відобразити за ознакою доходу «106».

ДФСУ у листі від 28.01.2016 р. №917/П/99-99-17-03-03-14 нагадує, що у межах договорів оренди можливі два варіанти відшкодування витрат за комунальні послуги: в складі орендної плати або окремо від неї. У разі, якщо юрособа (орендар) компенсує фізособі (орендодавцю) вартість спожитих комунальних послуг окремо від орендної плати, то сума зазначеної компенсації підлягає оподаткуванню ПДФО як додаткове благо з відображенням у ф. №1ДФ з ознакою доходу «126».

Якщо підприємство-орендар самостійно укладає договори з постачальниками комунальних послуг, воно не буде відшкодовувати орендодавцю вартість таких комунальних послуг і, відповідно, дохід фізособи-орендодавця складатиметься лише з орендної плати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»