• Посилання скопійовано

Розмір допомоги на дітей для ФОПа

У якому розмірі ФОП надається допомога на дітей?

Згідно з Порядком №329, допомога на дітей призначається на період карантину (тобто з 12 березня) та на один місяць після дати його скасування.

Проте водночас в цьому ж Порядку зазначено, що допомога на дітей призначається з місяця звернення. Оскільки звертатися по допомогу ФОП почали лише в травні, доля допомоги за березень-квітень залишається під питанням.

Допомога надається одному з батьків (опікуну) на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно) у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 1 січня 2020 р., і виплачується щомісяця за повний місяць.

Отже, коли б у травні ФОП не звернувся по допомогу, за травень він її отримає в розмірі як за повний місяць. І навіть якщо карантин закінчиться у травні, то такий ФОП отримає допомогу ще і за червень.

Зазначимо, що за Законом про бюджет-2020 прожитковий мінімум становить для:

  • дітей віком до 6 років: з 1 січня 2020 року — 1779 гривень, з 1 липня — 1859 гривень, з 1 грудня — 1921 гривня;
  • дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2020 року — 2218 гривень, з 1 липня — 2318 гривень, з 1 грудня — 2395 гривень.

А що як протягом отримання допомоги дитина стане старшою? На сьогодні, як бачимо, в межах 10 років прожитковий мінімум встановлено в двох розмірах — до 6 і після 6 років. Тому в разі досягнення шестирічного віку дитиною, на яку виплачується допомога на дітей, її розмір переглядається з урахуванням відповідного розміру прожиткового мінімуму з наступного місяця. Наприклад, якщо у квітні дитині виповнилось 6 років, то за квітень допомога на неї становитиме ще 1779 грн, а з травня на неї допомога надаватиметься вже у розмірі 2218 грн.

Чи має ФОП право на допомогу, якщо його дитині вже виповнилось 10 років, але ще немає 11?

У чинному тексті Порядку №329 говориться, що допомога призначається на дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно). Це дає надію ФОП отримати цю допомогу і на тих дітей, яким вже виповнилось 10 років, але ще немає 11.

Проте для підтвердження наявності цих дітей згідно з Порядком №329 слід надати копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років. Так само і в проєкті змін до цього Порядку, про які ми писали тут, коли йдеться про документи, що підтверджують народження дитини за кордоном, говориться про дітей віком до 10 років. Так «включно» чи «до»? Це питання поки що залишається без відповіді. Між тим управління соцзахисту на практиці відмовляють таким ФОП у допомозі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»