• Посилання скопійовано

Чи оподатковуються рентною платою зворотні відходи?

Чи є об’єктом оподаткування рентною платою відсів, якщо цей матеріал належить до зворотних відходів гірничого виробництва?

Відповідно до пп. 252.4.5 ПКУ, до об’єкта оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування корисних копалин не належать видобуті корисні копалини, які без набуття та/або збереження платником права власності на такі корисні копалини відповідно до затвердженого в установленому законодавством порядку технологічного проекту розробки запасів корисних копалин відповідної ділянки надр спрямовуються на формування запасів корисних копалин техногенного родовища.

Таким чином, зворотні відходи не є об’єктом оподаткування рентною платою лише за умови ненабуття права власності на них і спрямування їх на формування запасів корисних копалин техногенного родовища.

При цьому, у ІПК від 13.12.2017 р. №2971/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці зазначають, що обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за мінеральну речовину, що складає зворотні відходи, виконується у порядку, визначеному пп. 252.7 ПКУ.

Фактична ціна реалізації видобутої мінеральної речовини відповідає питомому доходу від одиниці такої продукції. Водночас, для обчислення розрахункової вартості товарної продукції гірничого підприємства у формі зворотних відходів пп. 252.16 ПКУ передбачено збільшення розміру втрат на отримання (придбання) виробничих запасів на величину коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства з видобування мінеральної сировини, з дотриманням умов самостійно визначених Товариством при визначенні економічних показниках проекту складеного при Геолого-економічній оцінці.

Крім цього, пп. 252.8 ПКУ встановлено, шо сума доходу, отриманого (нарахованого) від реалізації відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) за податковий (звітний) період, зменшується на суму витрат платника, пов’язаних з операціями передпродажної підготовки, у тому числі пакуванням, фасуванням (бутелюванням), а також з доставкою (перевезенням, транспортуванням) обсягу (кількості) відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства - видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) споживачу в розмірах, установлених у договорі купівлі-продажу згідно з умовами постачання.

Водночас, зворотні відходи не відносяться до витрат платника для зменшення суми доходу отриманого, яка визначається за пп. 252.8 ПКУ.

Таким чином, обсяг зворотніх відходів також включається до обсягу видобутої сировини для нарахування рентної плати, проте розмір таких відходів враховується при визначені коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства.

Зверніть увагу, що у зазначеній вище консультації податківці також вказали, що у випадку прийняття платником рентної плати рішення про утилізацію зворотніх відходів, наприклад, шляхом захоронення, обсяг таких відходів вважатиметься об’єктом оподаткування екологічним податком (пп. 240.1.3 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»