• Посилання скопійовано

Чи потрібно звітуватися з акцизу, якщо виробництво електроенергії не здійснюється?

ТОВ отримало ліцензію на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії, але фактично діяльність не здійснювало. Чи потрібно подавати пусту декларацію з акцизного податку? Куди подавати декларацію, якщо місце податкового обліку і місцезнаходження різні?

Відповідно до пп. 49.2-1 ПКУ, платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Таким чином, ТОВ має подавати декларації з акцизного податку за час дії ліцензії, навіть, якщо не здійснює відповідну діяльність.

Тут варто сказати, що відповідно до норм пп. 212.3.1 ПКУ органи ліцензування зобов'язані надавати податковій за місцезнаходженням юридичних осіб інформацію про видані ліцензії у п'ятиденний строк з дня здійснення таких дій. На підставі такої інформації податкова здійснює реєстрацію такої юридичної особи платником акцизного податку.

 

ТОВ перебуває на податковому обліку в ДПС щодо роботи з великими платниками податків, а не за своїм місцезнаходженням. Куди подавати декларацію?

Відповідно до пп. 223.2 ПКУ, платники акцизного податку (включаючи виробників електроенергії) декларацію подають до податкової за своїм місцем реєстрації. Вище ми зазначили, що інформація про видачу ліцензії надається до податкової за місцезнаходженням підприємства. Таким чином, саме ці органи здійснюють реєстрацію платником акцизного податку.

З наведеного випливає, що декларацію слід подавати до податкової за місцезнаходженням ТОВ, де здійснена реєстрація платником акцизного податку.

Але відповідно до останнього абзацу пп. 64.7 ПКУ великий платник податків, щодо якого податковою прийнято рішення про переведення на облік у контролюючий орган, що здійснює супроводження великих платників податків, після взяття його на облік за новим місцем обліку зобов'язаний сплачувати податки за місцем попереднього обліку у податковій, а подавати податкову звітність та виконувати інші обов'язки, передбачені ПКУ, за новим місцем обліку.

Таким чином, якщо платника переведено на облік в ДПС по роботі з великими платниками податків, з моменту такого переведення потрібно подавати декларації до такого органу ДПС по роботі з великими платниками.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»