• Посилання скопійовано

Продаж автомобіля фізособі із залишками пального в бензобаку

Підприємство реалізовує авто своєму працівнику. Договір купівлі продажу складено без врахування залишку пального в бензобаку (9 літрів). Як списати залишки пального? Чи можна врахувати вартість списаного пального у витратах? Чи виникає у фізособи оподаткуваний дохід у розмірі вартості такого пального?

Згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), зокрема, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Своєю чергою, безоплатно надані товари – це товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів (пп. «а» пп.14.1.13 ПКУ).

Таким чином, якщо договором купівлі продажу авто не передбачено продаж автомобіля з пальним у кількості на момент його передачі, то вважаємо, що податківцями залишок пального у баку може бути розцінений як безоплатно отримані такою фізособою товари (оскільки згідно з первинними документами випливає, що покупець ніяк не компенсує вартість залишку пального). А відповідно у фізособи виникне оподатковуваний дохід у натуральній формі (при розрахунку ПДФО необхідно буде застосовувати ще й натуральний коефіцієнт 1,219512).

Однак, на думку автора, цього можна уникнути у тому випадку, якщо сторонами буде укладено додаткову угоду до договору купівлі-продажу, в якій зазначити, що реалізація автомобіля здійснюється разом із залишками пального, що містяться у баку на момент передачі покупцю (при цьому, розмір таких залишків зазначається, наприклад, у акті приймання-передачі). В такому випадку пальне не буде вважатися безоплатно отриманим, оскільки договірна ціна авто покриває і залишок пального у баку авто.

 

Акцизний податок

Зауважимо, що проблем з акцизним податком в даному випадку також не буде. Справа в тому, що відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального або спирту етилового для цілей розділу VI цього Кодексу - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

А за приписами пп. 14.1.6-1 та 14.1.6 ПКУ не є акцизним складом/акцизним складом пересувним паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі (паливний бак транспортного засобу).

 

Списання пального

Зважаючи на те, що пальне передається покупцю разом з автомобілем і знаходиться безпосередньо у його паливному баку, то вважаємо, що окремого наказу на списання складати не потрібно – достатньо прописати це у наказі про продаж автомобіля (здійснити продаж авто з залишками пального в баку на момент продажу). Однак, окрім наказу варто на дату передачі автомобіля покупцю скласти первинний документ «акт списання», в якому зазначити фактичні обсяги пального, які знаходяться у бензобаку реалізованого автомобіля і підлягають списанню в зв’язку з передачею авто покупцю.

Облік списання пального також залежить від того, чи буде укладено з фізособою додаткову угоду, чи ні. Однак в будь-якому з випадків вартість такого пального потрапить до витрат підприємства (а отже, буде враховуватися при визначенні ФР до оподаткування):

  • на субрахунку 949, якщо додаткову угоду не укладено і пальне вважається безоплатно переданим фізособі;
  • на субрахунку 943, якщо сторони уклали додаткову угоду, що автомобіль передається разом з залишком пально, а отже, вартість такого пального потрапить до собівартості реалізованого необоротного активу.

Що ж до податку на прибуток, то як зазначено у пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Коригування ФР до оподаткування в такому випадку не передбачено. Тому такі витрати в повному обсязі враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування податком на прибуток підприємств.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024781
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506