• Посилання скопійовано

Обмеження торгівлі підакцизними товарами для платників єдиного податку

Чи є олива з кодами УКТ ЗЕД 2710198700, 2710199900, 2710198100 підакцизним товаром з урахуванням змін до ПКУ згідно з Законом № 391? Чи застосовуються обмеження, визначені у пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ, до операцій з реалізації оливи на спрощеній системі оподаткування?

Відповідно до пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Далі, підакцизні товари (продукція) – це товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 ПКУ). Ставки акцизного податку встановлені ст. 215 ПКУ.

У запитанні йдеться про такі товарні позиції:

  • 2710 19 81 00 - масла моторнi, компресорнi, турбiннi;
  • 2710 19 87 00 - масла трансмiсiйнi та редукторнi;
  • 2710 19 99 00 - iншi мастильнi матерiали та iншi дистиляти.

Ці товарні позиції відсутні у переліку підакцизних товарів  - пального, що міститься у пп. 215.3.4 ПКУ.

Разом з цим Законом від 18.12.2019 р. № 391-IX до пп. 215.3.4 ПКУ додано абзац, у якому до підакцизних товарів додано товари (продукцію), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом, коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у цьому підпункті (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), і визначено для них ставку акцизного податку 213,5 євро за 1000 літрів.

Це означає, такі товари (продукція) стають підакцизними за умови їх використання (зверніть увагу: не продажу!) як пальне, при цьому таким пальним заправляються (що означає, що ці товари (продукція) поміщуються у паливний бак) транспортні засоби, обладнання або пристрої з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом. Тобто заправлення пального має здійснюватися у паливні баки для роботи двигунів внутрішнього згоряння.

Якщо товари (продукція) використовуються не як пальне, а як мастильні матеріали, то вони не є підакцизними товарами, оскільки не виконуються дві умови:

  • кодів товарів немає у переліку пп. 215.3.4 ПКУ;
  • товари не використовуються як пальне за вищезазначених умов.

Крім цього, є ще одне виключення для платників єдиного податку: це роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів.

Отже, товари, що зазначені у запитанні, не є підакцизними товарами, якщо виконуються умови, які ми щойно обговорили. За цих умов платники єдиного податку першої - третьої груп можуть торгувати товарами цих позицій УКТ ЗЕД.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024781
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506